Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Πασχαλινό τραπέζι και εγκυμοσύνη: Τι τροφές μπορώ να επιλέξω?

Παρότι υπάρχουν κάποιες τροφές που θα πρέπει μία έγκυος να αφαιρέσει από το Πασχαλινό μενού, υπάρχουν αρκετές επιλογές ώστε να μη νιώστε ότι στερείστε κάτι. Να θυμάστε ότι η εγκυμοσύνη είναι μία φυσιολογική κατάσταση που οι περισσότερες γυναίκες θα βιώσουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι δεν θα πρέπει να αισθάνεστε άρρωστη αλλά μία υγιής γυναίκα που περιμένει το μωρό της!

Τόσο καθημερινά όσο και την ημέρα του Πάσχα είναι σημαντικό μία έγκυος να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα, αποφεύγοντας τα πολλά τηγανητά, λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα ώστε να μειώσει τη δυσφορία και την κατακράτηση υγρών. Επιπλέον καθώς τα περισσότερα φαγητά του Πασχαλινού τραπεζιού έχουν αρκετό αλάτι αποφύγετε να αλατίσετε επιπλέον το φαγητό καθώς επιβαρύνετε την κατακράτηση υγρών.

Αρνί και Κατσίκι

Τόσο το αρνί όσο και το κατσικάκι, όπως και τα περισσότερα καλοψημένα κρέατα, είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη. Προτιμήστε το κατσικάκι που είναι πιο ελαφρύ σε λιπαρά, αλλά αν επιλέξετε αρνί καλό θα ήταν να αποφύγετε την πέτσα και να επιλέξετε καλοψημένα κομμάτια που δεν έχουν πολύ λίπος, δηλαδή το «ψαχνό» ώστε να αποφύγετε τις καούρες. Κατά την εγκυμοσύνη, τόσο λόγω του αυξημένου μεγέθους της μήτρας που πιέζει το στομάχι, όσο και λόγω της αυξημένης έκκρισης κάποιων ορμονών όπως η προγεστερόνη, τα προβλήματα στην πέψη είναι συχνά. Έτσι τροφές που περιέχουν πολλά κορεσμένα λίπη είναι αρκετά δύσπεπτες. Επιπλέον οι τροφές αυτές, προκαλούν αυξημένη παραγωγή οξέων στο στομάχι, επιδεινώνοντας την καούρα που μπορεί να αισθάνεστε.

Μαγειρίτσα

Καλό θα ήταν να αποφύγετε τι μαγειρίτσα καθώς περιέχει συκώτι και εντόσθια τα οποία εκτός από εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α που μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την παραδοσιακή μαγειρίτσα με μία νόστιμη και χορταστική κρεατοχορτόσουπα. Αν αντικαταστήσετε τα εντόσθια και το συκώτι της παραδοσιακής μαγειρίτσας με μανιτάρια τότε φροντίστε ότι αυτά είναι ασφαλή και προέρχονται από κάποια πιστοποιημένη καλλιέργεια.

Αυγά

Παρότι είναι ασφαλές να καταναλώσετε βρασμένα αυγά κατά την εγκυμοσύνη, όσον αφορά τα Πασχαλινά αυγά καλό θα ήταν να περιοριστείτε στο τσούγκρισμα καθώς οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο δεν είναι εντελώς ασφαλείς και μπορεί να περάσουν στο ασπράδι. Επίσης αποφύγετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά όπως η μους σοκολάτα, το σπιτικό παγωτό και η μαγιονέζα καθώς υπάρχει κίνδυνος να προσβληθείτε από σαλμονέλα.

Σαλάτες

Μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα σαλάτες αρκεί να σιγουρευτείτε ότι τα λαχανικά που περιέχουν είναι πολύ καλά πλυμένα καθώς έτσι αποφεύγετε την τοξοπλάσμωση, μια λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο

Τσουρέκια, σοκολατένια αυγά και γλυκά

Μπορείτε να καταναλώσετε τσουρέκια και γλυκά καθώς είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη, ωστόσο θα πρέπει να τα καταναλώσετε με μέτρο και σε καμία περίπτωση αν έχετε διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Σε κάθε περίπτωση καταναλώστε καθετί με μέτρο και μη χρησιμοποιείτε την εγκυμοσύνη σας σαν άλλοθι για να το παρακάνετε!

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt