Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Διαταραχές περιόδου

Σε κάποιες γυναίκες η περίοδός τους είναι σταθερή και ξεκινάει περίπου την ίδια μέρα κάθε μήνα, χωρίς να τους προκαλεί κάτι παραπάνω μια απλή ενόχληση. Από την άλλη, υπάρχουν γυναίκες που έχουν έντονα συμπτώματα και συναισθηματικές διαταραχές ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους.

Οι διαταραχές στον κύκλο είναι πολύ συχνές και αφορούν περίπου το 10-30% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας και πάνω από το 50% των γυναικών κοντά στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο πολλές γυναίκες δε γνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό και τι όχι και πότε θα πρέπει να απευθυνθούν στο γυναικολόγο τους, ώστε να επιλέξουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και να απαλλαγούν από αυτά τα συμπτώματα.

Η περίοδος (έμμηνος ρύση) είναι μέρος του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Κατά τη διάρκεια του κύκλου συμβαίνουν αλλαγές σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στη μήτρα, στις ωοθήκες, στον κόλπο και στους μαστούς. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο που διαρκεί 4 έως 7 ημέρες. Αυτό επαναλαμβάνεται κατά μέσο όρο κάθε 28 ημέρες. Κάποιες φορές μπορεί να συμβαίνει σε μικρότερα ή σε μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα και ο κύκλος θεωρείται φυσιολογικός όταν έχει διάρκεια μεταξύ 21 και 35 ημερών. Όταν υπολογίζουμε τη διάρκεια του κύκλου, δηλαδή το διάστημα από την μία περίοδο μέχρι την άλλη, ξεκινάμε να μετράμε από την πρώτη μέρα που είδαμε αίμα, ακόμα και καφέ, που είναι η πρώτη μέρα της περιόδου ή η πρώτη μέρα του κύκλου.

Έτσι η διάρκεια του κύκλου είναι από την πρώτη μέρα της περιόδου μέχρι την πρώτη μέρα που ξεκινά η επόμενη περίοδος. Είναι σημαντικό να καταγράφετε την περίοδό σας κάθε μήνα σε ένα ημερολόγιο καθώς θα βοηθήσετε με αυτόν τον τρόπο τον γυναικολόγο σας να καταλάβει που βρίσκεται το πρόβλημα και να σας βοηθήσει.

Οι διαταραχές του κύκλου μπορεί να συμβούν σε κάθε ηλικία. Ωστόσο κάποιες φορές, όπως σε κορίτσια κοντά στην ηλικία που ξεκίνησε η περίοδος καθώς και σε γυναίκες στην κλιμακτήριο, ο κύκλος δεν είναι σταθερός και η διάρκειά του μεταβάλλεται.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt