Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Διερεύνηση Υπογονιμότητας

Υπογονιμότητα ονομάζουμε την αδυναμία σύλληψης ενός ζευγαριού μετά από 12 μήνες τακτικών, σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη ή χρήση αντισυλληπτικών μέσων. Αφορά 1 στα 10 ζευγάρια, ενώ τα μισά από αυτά μπορούν να πετύχουν εγκυμοσύνη μέσα στον δεύτερο χρόνο.

Η υπογονιμότητα δε θα πρέπει να θεωρείται αποκλειστικά ως πρόβλημα της γυναίκας όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά ως πρόβλημα του ζευγαριού. Η υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι οφείλεται σε ποσοστό 50% σε προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, σε ποσοστό 30% σε προβλήματα που αφορούν αποκλειστικά τον άνδρα ενώ σε ποσοστό 40% σε προβλήματα που αφορούν και τους δύο. Επιπλέον, σε ποσοστό 25% δεν μπορεί να ανευρεθεί συγκεκριμένο αίτιο oπότε και ονομάζεται ανεξήγητη ή ιδιοπαθής υπογονιμότητα.

Υπογονιμότητα και ηλικία

Η υπογονιμότητα αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας καθώς ο αριθμός των ωαρίων στις ωοθήκες μειώνεται. Κάθε ωοθήκη περιέχει ένα μεγάλο αριθμό ωαρίων. Σε αντίθεση με τον άνδρα, μετά τη γέννηση οι ωοθήκες δεν μπορούν να δημιουργήσουν καινούρια ωάρια.

Ενώ κατά την 20η εβδομάδα της κύησης υπάρχουν περίπου 6-7 εκατομμύρια ωάρια στην ωοθήκη, κατά τη γέννηση υπάρχουν περίπου 1-2 εκατομμύρια από αυτά ενώ κατά την εφηβεία απομένουν περίπου 400.000. Ωστόσο δεν είναι όλα αυτά διαθέσιμα για ωοθυλακιορρηξία. Τα περισσότερα από αυτά θα καταστραφούν και μόνο 400-500 θα απελευθερωθούν κατά την ωορρηξία από την ωοθήκη ώστε να είναι διαθέσιμα για γονιμοποίηση από το σπερματοζωάριο.

Η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνεται η ηλικία και σε μεγάλο βαθμό μετά την ηλικία των 32 και ακόμα περισσότερο μετά την ηλικία των 37 ετών. Έτσι στην ηλικία μεταξύ 20 και 29 ετών η υπογονιμότητα αφορά το 8% των γυναικών, στην ηλικία μεταξύ 30 και 34 ετών το 15%, σε ηλικία μεταξύ 35 και 39 ετών το 22% ενώ σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών 1 στις 3 γυναίκες. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών η διερεύνηση θα πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα, μετά από 6 μήνες αποτυχημένων προσπαθειών.

Διερεύνηση υπογονιμότητας

Πολλά αίτια είναι αναστρέψιμα και η σωστή διερεύνηση θα πρέπει να ξεκινάει από ένα αναλυτικό ιστορικό καθώς μπορεί να μας οδηγήσει στην αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να εξηγηθεί αναλυτικά στο ζευγάρι ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες του κύκλου και πως μπορούν να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι σε υπέρβαρες γυναίκες, η μείωση του σωματικού βάρους ακόμα και κατά 5-10% μπορεί να οδηγήσει σε πετυχημένη σύλληψη. Η διερεύνηση για τα αίτια της υπογονιμότητας θα πρέπει να είναι συστηματική και να επιλέγονται οι κατάλληλες εξετάσεις ανάλογα με το ιστορικό και τα κλινικά χαρακτηριστικά του ζευγαριού.

Ανωοθυλακιορρηξία

Η ωορρηξία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη σύλληψη. Κάθε μήνα η ωοθήκη κατά την ωορρηξία απελευθερώνει ένα ωάριο. Το ωάριο αυτό μεταφέρεται στο εσωτερικό της σάλπιγγας όπου και θα γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο. Η ανωοθυλακιορρηξία και η αποτυχία απελευθέρωσης του ωαρίου από την ωοθήκη μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών όπως συμβαίνει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε μη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως συμβαίνει σε αθλήτριες, γυναίκες με νευρική ανορεξία και γυναίκες με υψηλά επίπεδα στρες και σε ανεπάρκεια των ωοθηκών.

Για να επιβεβαιωθεί η ωοθυλακιορρηξία μπορούμε να υπολογίσουμε την προγεστερόνη στο αίμα την 21η ημέρα σε γυναίκες με κύκλο 28 ημερών, σε συνδυασμό με διακολπικό υπερηχογράφημα στα μέσα του κύκλου.

Μειωμένο ωοθηκικό απόθεμα

Σε αυτήν την περίπτωση τα διαθέσιμα ωοθυλάκια είναι μειωμένα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καλή ανταπόκριση σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο έλεγχος γίνεται μετρώντας κάποιες ορμόνες στο αίμα όπως η FSH, τα οιστρογόνα και η AMH.

Σαλπιγγικός παράγοντας

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη γονιμοποίηση είναι οι σάλπιγγες να είναι βατές ώστε να μπορεί να ταξιδέψει το ωάριο και να βρει το σπερματοζωάριο. Προηγούμενες λοιμώξεις της πυέλου, όπως λοίμωξη από χλαμύδια ή γονόρροια καθώς και η ενδομητρίωση οδηγούν σε απόφραξη των σαλπίγγων, εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση, καθώς και σε συμφύσεις στην πύελο μη επιτρέποντας τις σάλπιγγες να μετακινούνται ελεύθερα ώστε να μεταφέρουν το γονιμοποιημένο ωάριο. Η βατότητα των σαλπίγγων ελέγχεται με υστεροσαλπιγγογραφία ενώ σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε ενδομητρίωση ή συμφύσεις μπορεί να χρειαστεί διαγνωστική λαπαροσκόπηση.

Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, όπως το διάφραγμα, τα ινομυώματα, οι πολύποδες του ενδομητρίου καθώς και το σύνδρομο Asherman. Ο έλεγχος γίνεται με το υπερηχογράφημα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια υστεροσκόπησης.

Ανδρικός παράγοντας

Ο έλεγχος του ανδρικού παράγοντα γίνεται με ανάλυση του σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα) όπου θα αναλύσουμε βασικά χαρακτηριστικά του σπέρματος όπως η συγκέντρωση, ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα, η μορφολογία και ο όγκος του. Συμπληρωματικά μπορεί να χρειαστεί ορμονικός έλεγχος, καρυότυπος ενώ σε υποψία λοίμωξης γίνεται καλλιέργεια σπέρματος.

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι είτε φαρμακευτικοί είτε επεμβατικοί ώστε να αντιμετωπίσουμε την υπογονιμότητα ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η σωστή διάγνωση και να προσφέρονται διαφορετικές επιλογές θεραπείας για αποφυγή αχρείαστου στρες και κόστους. Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή όταν δεν είναι κατάλληλες μπορούμε να καταφύγουμε σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας με τις τεχνικές και τα φάρμακα που διαθέτουμε σήμερα και θεωρούνται ασφαλείς.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt