Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Επανειλημμένες αποβολές

Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αποβολές είναι η απώλεια τριών η περισσοτέρων κυήσεων, μικρότερων των 24 εβδομάδων. Αυτό συμβαίνει σε περίπου 1% των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Αν μια γυναίκα δεν είχε στο παρελθόν κάποια αποβολή, τότε η πιθανότητα να αποβάλλει είναι 7%. Ο κίνδυνος αυτός είναι 13,9% αν υπήρχε 1 αποβολή στο παρελθόν, 26,1% αν υπήρχαν 2 αποβολές στο παρελθόν και 27,8% αν υπήρχαν 3 αποβολές στο παρελθόν.

Τι προκαλεί επανειλημμένες αποβολές;

Ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων καθ’ έξιν αποβολών παραμένει ανεξήγητο, παρά τον λεπτομερή έλεγχο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ζευγαριών θα γεννήσει ένα φυσιολογικό παιδί στο μέλλον, ιδίως όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργούνται είναι φυσιολογικά.

Ηλικία

Ο κυριότερος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η ηλικία της μητέρας αλλά και του πατέρα. Σε γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών, συνήθως 1 στις 2 κυήσεις καταλήγουν να αποβάλλονται.

Γενετικοί Παράγοντες

Σε περίπου 2-5 στα 100 ζευγάρια με καθ’ έξιν αποβολές, ο ένας από τους δύο έχει κάποια διαταραχή στα χρωμοσώματα, δηλαδή στο γεννητικό υλικό που βρίσκεται μέσα στα κύτταρα και μεταδίδεται από του γονείς στους κληρονόμους. Παρότι αυτό μπορεί να μην επηρεάζει τον ίδιο , κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει αποβολές.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

Το αντιφωσφωλιπιδικό σύνδρομο ευθύνεται για το 15% των γυναικών με καθ’ έξιν αποβολές και συνεπώς θα πρέπει να ελέγχεται. Στο σύνδρομο αυτό το αίμα σχηματίζει, ευκολότερα από το συνηθισμένο, θρόμβους και αντιμετωπίζεται χορηγώντας ασπιρίνη και ηπαρίνη στη γυναίκα, από την αρχή της κύησης.

Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας

Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας ευθύνονται για το 17% των καθ’ έξιν αποβολών. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε περίπτωση διαφράγματος μήτρας, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν. Η αντιμετώπιση των επίκτητων ανωμαλιών της μήτρας είναι συνήθως ευκολότερη. Το σύνδρομο Asherman, όπου δημιουργούνται συμφύσεις στο εσωτερικό της μήτρας, τα υποβλεννογόνια ινομυώματα που προβάλλουν στο εσωτερικό της μήτρας και εμποδίζουν την εμφύτευση, όπως και οι πολύποδες μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με την υστεροσκόπηση.

Υγεία της μητέρας

Κάποια νοσήματα της μητέρας όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης έχουν ενοχοποιηθεί για καθ’ έξιν αποβολές. Η συσχέτιση με άλλα νοσήματα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αυξημένη προλακτίνη στο αίμα καθώς και οι θρομβοφιλίες, δεν είναι ξεκάθαρη, ώστε να θεωρούνται παράγοντες κινδύνου.

Λοιμώξεις

Κάποιες λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις από ερυθρά και μεγαλοκυτταροϊό, μπορούν να προκαλέσουν μεμονωμένες αποβολές αλλά δύσκολα μπορούν να ενοχοποιηθούν για επανειλημμένες αποβολές.

Είναι σημαντικό τα ζευγάρια να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό σε θέματα αναπαραγωγής καθώς θα μπορεί να τους προσφέρει επιλογές αντιμετώπισης σε περίπτωση που ανευρεθεί κάποιο αίτιο για τις επανηλημμένες αποβολές και να αυξήσει την πιθανότητα μιας επιτυχημένης κύησης στο μέλλον. Ακόμα και τα ζευγάρια στα οποία δεν έχει βρεθεί συγκεκριμένο αίτιο που προκαλεί τις επανειλημμένες αποβολές, έχουν 75% πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί με τη σωστή αντιμετώπιση.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt