Αμηνόρροια μπορεί να συμβεί σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, όταν η περίοδος δεν έχει ξεκινήσει σε μία έφηβη και τότε έχουμε πρωτοπαθή αμηνόρροια (λείπει η δεύτερη περίπτωση)!!!
Σε ποια ηλικία ξεκινάει η περίοδος;
Η περίοδος ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 12-13 ετών. Συνήθως ξεκινάει 2 με 3 χρόνια μετά την ανάπτυξη των μαστών. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, από περιβαλλοντικούς παράγοντες και από τη διατροφή. Για παράδειγμα, κορίτσια με χαμηλό σωματικό βάρος ωριμάζουν νωρίτερα και η περίοδός τους ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία.
Θωρούμε ότι έχουμε αμηνόρροια όταν:
- Η περίοδος δεν έχει ξεκινήσει στην ηλικία των 15 ετών
- Η περίοδος δεν έχει ξεκινήσει 3 χρόνια μετά που έχουν αναπτυχθεί οι μαστοί. Οι μαστοί θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί μέχρι την ηλικία των 13 ετών
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, στις γυναίκες που έχουν κανονικά περίοδο, ορίζουμε ως αμηνόρροια όταν η περίοδος σταματάει, προσωρινά ή μόνιμα, για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες. Σε κάποιες γυναίκες ο κύκλος, δηλαδή το διάστημα από την μία περίοδο μέχρι την άλλη, δεν είναι σταθερό. Ωστόσο ένας κύκλος θεωρείται φυσιολογικός όταν έχει διάρκεια από 21 μέχρι 34 ημέρες. Όταν όμως το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο από 3 μήνες τότε λέμε ότι έχουμε δευτεροπαθή αμηνόρροια. Σε περίπτωση που η περίοδος σταματήσει και η γυναίκα μπει σε εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών τότε ονομάζεται πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή της γυναίκας.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν αμηνόρροια;
Κάποια από τα αίτια που προκαλούν αμηνόρροια είναι:
- Γενετικά νοσήματα, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Turner
- Ανατομικά προβλήματα στη μήτρα, στον κόλπο ή στον παρθενικό υμένα
- Προβλήματα στον εγκέφαλο, όπως συμβαίνει σε περίπτωση έντονου στρες, σε μεγάλη απώλεια βάρους, ή σε έντονη σωματική άσκηση
Είναι συχνό σε καταστάσεις έντονου άγχους η περίοδος να έρχεται σε πιο αραιά διαστήματα και η ροή του αίματος να είναι μειωμένη. Αυτό συμβαίνει επίσης σε περίπτωση που έχουμε ξαφνικά μεγάλη απώλεια βάρους και περιορίζουμε σε μεγάλο βαθμό της θερμίδες που καταναλώνουμε καθώς έτσι σταματάει η παραγωγή ορμονών που είναι απαραίτητες για την ωορρηξία, δηλαδή την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη. Από την άλλη, σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να παράγονται αυξημένες ποσότητες οιστρογόνων, δηλαδή των γυναικείων ορμονών που ρυθμίζουν τον κύκλο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αμηνόρροια. Παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει η πολύ έντονη σωματική άσκηση καθώς διαταράσσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την περίοδο και μπορεί να σταματήσει η περίοδος
- Προβλήματα ή όγκοι σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υπόφυση
- Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει τον κύκλο καθώς οι ωοθήκες είναι μεγαλύτερες από το φυσιολογικό με πολλές μικρές κύστεις και οδηγεί σε ακανόνιστη περίοδο, με αραιά διαστήματα ή και σε αμηνόρροια
- Προβλήματα με τον θυρεοειδή
- Φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά
- Χρόνια ιατρικά νοσήματα, όπως νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτης, καρδιοπάθειες
- Όταν υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη
Πως αντιμετωπίζεται η αμηνόρροια;
Όποιο και αν είναι το αίτιο που την προκαλεί η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη ξεκινώντας από το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, το οποίο θα εστιάζει στην ποιότητα ζωής, στις διατροφικές συνήθεις, στο βαθμό της σωματικής άσκησης, σε χρόνια νοσήματα και σε λήψη φαρμάκων.
Η κλινική εξέταση συμπληρώνεται από το υπερηχογράφημα και από εξετάσεις αίματος που θα ελέγξουν τα επίπεδα κάποιων ορμονών. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μαγνητική εγκεφάλου για τον αποκλεισμό κάποιου όγκου στην υπόφυση ή υπερηχογράφημα για να αποκλειστούν όγκοι στα επινεφρίδια.
Σε περίπτωση που το πρόβλημα βρίσκεται στις ωοθήκες, οι οποίες δεν παράγουν την απαραίτητη ποσότητα οιστρογόνων, τότε μπορεί να χρειαστεί ορμονική θεραπεία. Σε περίπτωση που το αίτιο είναι ανατομικό μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών εξαρτάται από άλλα προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν όπως αυξημένη τριχοφυΐα, υπογονιμότητα, παχυσαρκία ή διαταραχή στα επίπεδα του σακχάρου.
Ακολουθηστε μας