Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Αντισύλληψη

Αντισύλληψη ονομάζεται η χρήση μιας μεθόδου για την αποφυγή εγκυμοσύνης. Κάποιες από τις μεθόδους αυτές είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες, ενώ ο βαθμός αποτελεσματικότητας εξαρτάται από το πόσο σωστά χρησιμοποιείται η κάθε μέθοδος. Υπάρχουν οι ορμονικές μέθοδοι, οι μέθοδοι φραγμού και οι φυσικές μέθοδοι.

Από όλες τις αντισυλληπτικές μεθόδους πιο αποτελεσματικές θεωρούνται τα εμφυτεύματα προγεστερόνης και τα ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ) με ποσοστά αποτυχίας μικρότερα του 2%. Ακολουθούν τα ενέσιμα προγεσταγόνα και τα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά με ποσοστά αποτυχίας μεταξύ 3-9%. Οι μέθοδοι φραγμού, όπως το προφυλακτικό, έχουν ένα ποσοστό αποτυχίας μεταξύ 10-20% , ενώ τελευταίες έρχονται οι φυσικές μέθοδοι με ποσοστά αποτυχίας της μεθόδου περίπου 25%.

Ο γυναικολόγος θα συμβουλεύσει κατάλληλα το ζευγάρι για το ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος με βάση την ηλικία, τυχόν προβλήματα υγείας, καθημερινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, αλλά και την επιθυμία του ζευγαριού.

Εμφυτεύματα προγεστερόνης

Πρόκειται για μικρές πλαστικές ράβδους μεγέθους περίπου 4 εκατοστών που εκκρίνουν τη ορμόνη προγεστερόνη και δρουν εμποδίζοντας την ωορρηξία, δηλαδή την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη και συνεπώς και τη γονιμοποίηση. Επίσης, προκαλούν πάχυνση της τραχηλικής βλέννας εμποδίζοντας τη διέλευση των σπερματοζωαρίων. Τοποθετούνται στο μπράτσο μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα. Η τοποθέτησή τους γίνεται στο ιατρείο από τον γυναικολόγο με τοπική αναισθησία και μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους για 3 με 5 χρόνια. Βασικό πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η χορήγηση οιστρογόνων.

Ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ)

Πρόκειται για συσκευές που τοποθετούνται στο εσωτερικό της μήτρας, στην οποία μπορεί να παραμείνουν για 5 χρόνια. Μπορεί να τοποθετηθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά τοποθετούνται ευκολότερα στο τέλος της περιόδου. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθούν αμέσως μετά τον τοκετό ή από μια αποβολή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γυναίκες όλων των ηλικιών και ιδίως στις γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η χορήγηση οιστρογόνων. Πριν από την τοποθέτηση θα πρέπει να αποκλειστεί ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή, ή κάποια ανατομική διαταραχή της κοιλότητας της μήτρας.

Σε κάποιες περιπτώσεις μετά την τοποθέτηση μπορεί να παρατηρηθεί για μικρό διάστημα διαταραχή στην περίοδο, ή και δυσμηνόρροια. Σε ένα ποσοστό περίπου 5% το ενδομήτριο σπείραμα μπορεί να αποβληθεί αυτόματα, ενώ οι άλλες επιπλοκές που περιγράφονται είναι σπανιότερες.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες σπιράλ, αυτά που εκκρίνουν την ουσία λεβονογεστρέλη και τα σπιράλ χαλκού. Τα ενδομήτρια σπειράματα δρουν εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται τα αντισυλληπτικά χάπια καθώς και τα ενέσιμα, ο κολπικός δακτύλιος και τα διαδερμικά αυτοκόλλητα.

Αντισυλληπτικά δισκία

Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο αντισύλληψης η επιτυχία της οποίας είναι μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο. Ωστόσο, δεν προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εκτός από προστασία από μία ανεπιθύμητη κύηση παράλληλα μειώνουν τον πόνο πριν την περίοδο (δυσμηνόρροια), τα ενοχλητικά συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (πρήξιμο, δυσκοιλιότητα, πόνος στο στήθος, ευερεθιστότητα) καθώς και την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και την ακμή. Αποτελούνται από οιστρογόνα και προγεσταγόνα και λαμβάνονται καθημερινά με διακοπή μίας εβδομάδας κατά την οποία έρχεται η περίοδος.

Προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε κάποιες κατηγορίες γυναικών, όπως για παράδειγμα σε γυναίκες άνω των 35 ετών που είναι βαριές καπνίστριες, γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, γυναίκες με μη ελεγχόμενη υπέρταση και με ιστορικό θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Μέθοδοι φραγμού

Η πιο γνωστή αντισυλληπτική μέθοδος αυτής της κατηγορίας είναι το αντρικό προφυλακτικό. Είναι ευρέως διαθέσιμο και παράλληλα προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, η αντισυλληπτική προστασία που παρέχει είναι κατώτερη από τις πιο πάνω μεθόδους. Έχει ένα ποσοστό αποτυχίας 3-4%, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μη σωστή χρήση του, σε κακή κατασκευή ή στην πιθανότητα να «σπάσει».

Άλλες μέθοδοι της ίδιας κατηγορίας που είναι λιγότερες διαδεδομένες αποτελούν το γυναικείο προφυλακτικό, το διάφραγμα με ταυτόχρονη χρήση σπερματοκτόνων και ο κολπικός σπόγγος.

Φυσικές μέθοδοι

Οι φυσικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την αποχή τις γόνιμες μέρες, τη μέτρηση βασικής θερμοκρασίας καθώς και τη διακεκομμένη συνουσία. Έχουν μεγάλο ποσοστό αποτυχίας καθώς είναι δύσκολος ο ασφαλής υπολογισμός των γόνιμων ημερών, ενώ ακόμα και τα προσπερματικά υγρά μπορεί να περιέχουν αρκετά σπερματοζωάρια και συνεπώς, δεν προτείνονται σαν ασφαλείς μέθοδοι αντισύλληψης.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt