Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια διαδικασία, όπου μέσω μιας σειράς γεγονότων επιτυγχάνεται η έξοδος του εμβρύου, του πλακούντα και των υμένων του μέσω του κόλπου. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, ξεχωριστή για κάθε γυναίκα, με αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.
Αρχικά ο τράχηλος της μήτρας μαλακώνει και λεπταίνει για να μπορεί να γίνει διαστολή του και στη συνέχεια η μήτρα ξεκινά να συσπάται. Οι προπαρασκευαστικές αυτές συσπάσεις ονομάζονται Braxton- Hicks και πολλές φορές συγχέονται και εκλαμβάνονται ως έναρξη του τοκετού. Επιπλέον, καθώς το κατώτερο τμήμα της μήτρας μαλακώνει, το κεφάλι του εμβρύου κατεβαίνει χαμηλότερα, διαδικασία που ονομάζεται εμπέδωση. Αυτό συχνά οδηγεί σε συχνουρία, καθώς το έμβρυο πιέζει την ουροδόχο κύστη, ή σε πόνο χαμηλά στη μέση καθώς χαλαρώνουν οι αρθρώσεις. Τα πρώτα αυτά στάδια ξεκινούν μερικές βδομάδες ή ημέρες πριν και προετοιμάζουν τη μήτρα και τον τράχηλο για τον πραγματικό τοκετό.
Κατά την έναρξη του τοκετού, οι συσπάσεις της μήτρας, γνωστές ως ωδίνες, γίνονται εντονότερες, συχνότερες και συντονισμένες. Οι συντονισμένες συσπάσεις οδηγούν σε διαστολή και εξάλειψη του τραχήλου. Συχνά κατά την έναρξη του τοκετού πολλές γυναίκες παρατηρούν να εκκρίνεται από τον κόλπο μια μικρή ποσότητα κόκκινης ή καφεοειδούς βλέννης η οποία σφράγιζε τον τράχηλο καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες φορές η έναρξη του τοκετού μπορεί να συνοδεύεται από ρήξη των εμβρυϊκών υμένων, όταν δηλαδή «σπάνε τα νερά» τα οποία περιβάλλουν το έμβρυο μέσα στον αμνιακό σάκο.
Ποια είναι τα στάδια του τοκετού;
Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο ή στάδιο της διαστολής αρχίζει με την έναρξη των συντονισμένων συσπάσεων και ολοκληρώνεται όταν ο τράχηλος φτάσει σε πλήρη διαστολή 10 εκατοστών. Ο τράχηλος κατά μέσο όσο διαστέλλεται κατά 1 εκατοστό κάθε ώρα κατά την ενεργή φάση του πρώτου σταδίου του τοκετού. Ακολουθεί το δεύτερο στάδιο ή στάδιο της εξώθησης που οδηγεί στη γέννηση του εμβρύου. Με κάθε συστολή της μήτρας το έμβρυο κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά στον κόλπο και προκαλεί στην έγκυο έντονο αίσθημα εξώθησης. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί σε αυτό το σημείο να γίνει περιονεοτομή, δηλαδή μια τομή του δέρματος και των ιστών του περινέου βάθους περίπου 3-4 εκατοστών. Μετά τη γέννηση κόβεται ο ομφάλιος λώρος που τροφοδοτούσε το έμβρυο με θρεπτικές ίνες κατά την εγκυμοσύνη και η νέα μητέρα μπορεί να αγκαλιάσει και να θηλάσει απευθείας το μωρό της. Μετά ακολουθεί το τρίτο στάδιο ή στάδιο της υστεροτοκίας που γίνεται η έξοδος του πλακούντα. Κατά το στάδιο αυτό μπορεί να χρειαστεί η συρραφή με ράμματα τραυμάτων στον τράχηλο, τον κόλπο ή το περίνεο.
Πόσο διαρκεί ο τοκετός;
Η διάρκεια του τοκετού διαφέρει τόσο από γυναίκα σε γυναίκα όσο και από το αν είναι ο πρώτος της τοκετός. Έτσι, το πρώτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 6 μέχρι και 18 ώρες στην πρωτοτόκο ενώ στους επόμενους τοκετούς η διάρκεια είναι μικρότερη. Το δεύτερο στάδιο της εξώθησης συνήθως διαρκεί μέχρι τριάντα λεπτά στην πολυτόκο, ενώ στην πρωτοτόκο μπορεί να διαρκέσει από τριάντα λεπτά μέχρι τρείς ώρες. Τέλος η έξοδος του πλακούντα συνήθως διαρκεί μέχρι τριάντα λεπτά.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού;
Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία που έχει ταχεία ανάρρωση και μικρότερη διάρκεια παραμονής στο μαιευτήριο. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το μικροβίωμα από τη χλωρίδα του κόλπου της μητέρας συμβάλλει στη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού και στην παραγωγή αντισωμάτων. Επιπλέον, γίνεται καλύτερη προετοιμασία των πνευμόνων του εμβρύου λόγω της καθόδου μέσω του πυελογεννητικού σωλήνα, συνεπώς καλύτερη προσαρμογή του νεογνού στο εξωτερικό περιβάλλον (αναπνοή).
Ακολουθηστε μας