Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Φυσιολογικός τοκετός - Στάδια τοκετού

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια διαδικασία, όπου μέσω μιας σειράς γεγονότων επιτυγχάνεται η έξοδος του εμβρύου, του πλακούντα και των υμένων του μέσω του κόλπου. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, ξεχωριστή για κάθε γυναίκα, με αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.

Αρχικά ο τράχηλος της μήτρας μαλακώνει και λεπταίνει για να μπορεί να γίνει διαστολή του και στη συνέχεια η μήτρα ξεκινά να συσπάται. Οι προπαρασκευαστικές αυτές συσπάσεις ονομάζονται Braxton- Hicks και πολλές φορές συγχέονται και εκλαμβάνονται ως έναρξη του τοκετού. Επιπλέον, καθώς το κατώτερο τμήμα της μήτρας μαλακώνει, το κεφάλι του εμβρύου κατεβαίνει χαμηλότερα, διαδικασία που ονομάζεται εμπέδωση. Αυτό συχνά οδηγεί σε συχνουρία, καθώς το έμβρυο πιέζει την ουροδόχο κύστη, ή σε πόνο χαμηλά στη μέση καθώς χαλαρώνουν οι αρθρώσεις. Τα πρώτα αυτά στάδια ξεκινούν μερικές βδομάδες ή ημέρες πριν και προετοιμάζουν τη μήτρα και τον τράχηλο για τον πραγματικό τοκετό.

Κατά την έναρξη του τοκετού, οι συσπάσεις της μήτρας, γνωστές ως ωδίνες, γίνονται εντονότερες, συχνότερες και συντονισμένες. Οι συντονισμένες συσπάσεις οδηγούν σε διαστολή και εξάλειψη του τραχήλου. Συχνά κατά την έναρξη του τοκετού πολλές γυναίκες παρατηρούν να εκκρίνεται από τον κόλπο μια μικρή ποσότητα κόκκινης ή καφεοειδούς βλέννης η οποία σφράγιζε τον τράχηλο καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες φορές η έναρξη του τοκετού μπορεί να συνοδεύεται από ρήξη των εμβρυϊκών υμένων, όταν δηλαδή «σπάνε τα νερά» τα οποία περιβάλλουν το έμβρυο μέσα στον αμνιακό σάκο.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt