Τι θα πρέπει να κάνω μόλις μάθω ότι είμαι έγκυος;
Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι, τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο, θα είναι υγιείς και ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκειά της. Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα θέσει τις βάσεις για το ασφαλές ταξίδι που θα ακολουθήσει. Η πρώτη επίσκεψη περιλαμβάνει τη λήψη ενός εκτενούς ιστορικού μέσα από το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε με την έγκυο για τις ανησυχίες τις, να την ενημερώσουμε για τις αλλαγές που θα περιμένει και να προτείνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά της που μπορεί να την βοηθήσουν. Επιπλέον με το υπερηχογράφημα θα διαπιστώσουμε τη θέση της εγκυμοσύνης, και αν είναι ενδομήτρια ή εξωμήτρια, και θα ακούσουμε την καρδιά του εμβρύου να πάλλεται. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος για να ελέγξουμε τη γενική κατάσταση υγείας της μητέρας καθώς και κληρονομικά μεταδιδόμενες ασθένειες και λοιμώξεις.
Μπορώ να ασκούμαι κατά την εγκυμοσύνη;
Η άσκηση κατά τη διάρκεια της κύησης έχει ελάχιστους κινδύνους και προσφέρει πολλά οφέλη. Ανακουφίζει από τους πόνους στη μέση, μειώνει το αίσθημα κόπωσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, δυναμώνει τους μυς και βοηθάει τη γυναίκα να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση παθήσεων όπως ο διαβήτης και η υπέρταση της κύησης. Παρ’ ότι συστήνεται συχνά, η κατάκλιση σπανίως έχει ένδειξη και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να έχει κινδύνους. Αθλήματα όπως το κολύμπι, το περπάτημα και η γιόγκα φαίνεται να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της που θα της υποδείξει ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι άσκησης, ανάλογα με το ιστορικό της.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να παραμένει καλά ενυδατωμένη αποφεύγοντας την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 45 λεπτά της ώρας για την αποφυγή υπογλυκαιμίας. Η προθέρμανση και η αποφόρτιση είναι σημαντικές για να αποφεύγονται τραυματισμοί και θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση σε ξαπλωμένη θέση καθώς η μήτρα πιέζει τα μεγάλα αγγεία της κοιλιάς, μειώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και οδηγώντας σε πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Πρέπει να παίρνω βιταμίνες κατά την εγκυμοσύνη;
Παρότι πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι αρκετό να τρέφονται υγιεινά και να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους πολλά φρούτα και λαχανικά κάποιες φορές χρειάζονται και συμπληρώματα βιταμινών. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα στο σώμα είναι ένας ολοκαίνουριος οργανισμός που χρειάζεται βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για την ανάπτυξή του. Όταν το ασβέστιο που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής είναι χαμηλό χρειάζεται η συμπληρωματική λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου καθώς θα προφυλάξει από κινδύνους όπως η προεκλαμψία ή η γέννηση χαμηλού βάρους νεογνού. Επιπλέον συστήνεται όλες οι έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) με ημερήσια δόση 400μg καθώς είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου. Έχει βρεθεί το φυλλικό οξύ μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ανατομικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου του εμβρύου. Τέλος σε εγκύους με σιδηροπενική αναιμία χορηγούμε συμπληρωματικά σκεύασμα σιδήρου.
Πρέπει να τρέφομαι διπλά κατά την εγκυμοσύνη;
Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως καθώς έναν νέος οργανισμός μεγαλώνει στο σώμα τους θα πρέπει να τρέφονται για δύο ανθρώπους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει και η διατροφή της εγκύου θα πρέπει να είναι υγιεινή και με μέτρο. Η εγκυμοσύνη δεν είναι περίοδος για δίαιτα αλλά από την άλλη η υπερβολική κατανάλωση τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση βάρους δημιουργώντας προβλήματα όπως ο διαβήτης της κύησης, με επιπτώσεις στην υγεία του μωρού.
Τι φαγητά πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη;
Κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγονται ωμά ή μισοψημένα κρέατα και πουλερικά καθώς και μη καλά πλυμένα λαχανικά που μπορεί να μεταδώσουν την τοξοπλάσμωση, μια λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο. Το ίδιο ισχύει και για οστρακοειδή καθώς και ωμά ψάρια, όπως το sushi.
Ψάρια που έχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, όπως ο ξιφίας, ο άγριος σολομός και το σκουμπρί μπορεί να βλάψουν το νευρικό σύστημα του εμβρύου και δεν συνιστώνται. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγονται φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά όπως η μους σοκολάτα, το σπιτικό παγωτό, και η μαγιονέζα καθώς υπάρχει κίνδυνος να προσβληθείτε από σαλμονέλα. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγονται φρέσκα ή μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα μαλακά τυριά. Η διαδικασία της παστερίωσης μπορεί να εξουδετερώσει επικίνδυνα βακτήρια όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα ενώ τα φυσικά τυριά περιέχουν κάποιου είδους μύκητα που δε συνίσταται να καταναλώνεται κατά την κύηση. Τέλος καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση συκωτιού καθώς, εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α που μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
Μπορώ να καταναλώνω αλκοόλ όταν είμαι έγκυος;
Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς μέσω του πλακούντα μπορεί να περάσει στο αίμα του εμβρύου, δημιουργώντας προβλήματα στο παιδί τόσο κατά τη νεογνική ηλικία όσο και αργότερα. Επιπλέον η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα σύλληψης, οδηγεί σε αποβολές και αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή γέννηση χαμηλού βάρους νεογνού.
Πώς μπορώ να καταπολεμήσω την δυσκοιλιότητα;
Περίπου 1 στις 2 εγκύους υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Αυτή προκαλείται από ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα ενώ κάποιες από αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα το πεπτικό σύστημα να δουλεύει με πιο αργούς ρυθμούς. Για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας συνίσταται η έγκυος να καταναλώνει άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς, να εμπλουτίσει τη διατροφή της με φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, και να ασκείται τακτικά. Επιπλέον, επειδή κάποια σκευάσματα σιδήρου μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα, μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση των συμπληρωμάτων που λαμβάνετε.
Είναι ασφαλές το σεξ κατά την εγκυμοσύνη;
Η σεξουαλική ζωή στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεαστεί καθώς κάθε ζευγάρι προσεγγίζει το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Η σεξουαλική επαφή κατά την κύηση είναι ασφαλής καθ’ όλη την διάρκειά της, εφόσον είναι ευχάριστη για το ζευγάρι. Η διείσδυση καθώς και οι κινήσεις του σώματος δεν μπορεί να βλάψουν ή να τραυματίσουν το έμβρυο καθώς είναι προστατευμένο μέσα στην κοιλιά με τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας και περιβάλλεται από το αμνιακό υγρό μέσα στον αμνιακό σάκο. Επιπλέον οι συσπάσεις του οργασμού δε σχετίζονται με τις συσπάσεις του τοκετού.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η σεξουαλική επαφή δε θεωρείται ασφαλής και θα πρέπει να αποφεύγεται όπως σε προδρομικό πλακούντα, σε πρώιμη ρήξη υμένων, σε επαπειλούμενο πρόωρο τοκετό, σε ανεπάρκεια τραχήλου και σε επαπειλούμενη αποβολή.
Τέλος, επειδή η κύηση δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να περάσουν τον πλακούντα και να μεταδοθούν στο έμβρυο, συστήνεται η χρήση προφυλακτικού σε ζευγάρια που δεν είναι μονογαμικά.
Μπορώ να οδηγώ όταν είμαι έγκυος;
Σε μία εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα η γυναίκα μπορεί να μετακινηθεί και να οδηγήσει η ίδια το αυτοκίνητό της. Όταν οδηγεί θα πρέπει να ρυθμίζει το κάθισμα του αυτοκινήτου αναπαυτικά και να υπάρχει αρκετή απόσταση, τουλάχιστον 15-20 εκατοστά, μεταξύ της κοιλιάς και του τιμονιού.
Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι απαραίτητη και το οριζόντιο τμήμα θα πρέπει να εφαρμόζεται κάτω από την κοιλία και όχι πάνω σε αυτήν ώστε να μην πιέζεται η μήτρα, ενώ το διαγώνιο τμήμα θα πρέπει να εφαρμόζεται ανάμεσα στους μαστούς, χωρίς να βγαίνει το χέρι έξω από τη ζώνη. Οι αερόσακοι δε θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένοι ενώ ένα μαξιλαράκι πίσω από τη μέση μπορεί να μειώσει τις όποιες ενοχλήσεις. Επιπλέον είναι απαραίτητο να γίνονται συχνές στάσεις για να ξεμουδιάσει καθώς η ακινησία για πολλές ώρες αυξάνει τα οιδήματα και τις θρομβώσεις. Ωστόσο η έγκυος καλό θα ήταν να αποφεύγει τη χρήση ποδηλάτου ή μοτοποδηλάτου καθώς προσφέρουν ελλιπή προστασία σε περίπτωση πρόσκρουσης.
Μπορώ να ταξιδεύω με αεροπλάνο όταν είμαι έγκυος;
Η περιστασιακή χρήση του αεροπλάνου είναι ασφαλής σε μονήρεις, ανεπίπλεκτες κυήσεις. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν τα ταξίδια μετά την 36η εβδομάδα κύησης, κάποιες αρκετά νωρίτερα ενώ ορισμένες απαιτούν τη βεβαίωση της ηλικίας κύησης από μαιευτήρα-γυναικολόγο. Σε κάθε περίπτωση το ταξίδι δε συστήνεται σε εγκύους που έχουν ιατρικά ή μαιευτικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της κύησης απαιτώντας ιατρική περίθαλψη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη ακινησία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων.
Συστήνεται οι έγκυες να φορούν ελαστικές κάλτσες, να κινούνται περιοδικά κατά τη διάρκεια της κύησης αλλάζοντας θέσεις στα κάτω άκρα και να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών. Σε γυναίκες με έντονη ναυτία μπορεί να δοθούν προληπτικά αντιεμετικά φάρμακα ενώ, σε περίπτωση που υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για θρομβώσεις, χορηγείται προληπτικά χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη.
Επιτρέπεται το βάψιμο μαλλιών στην εγκυμοσύνη;
Από τις λιγοστές μελέτες που υπάρχουν, η μόνιμη βαφή των μαλλιών θεωρείται ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη, ωστόσο καλό θα ήταν να λαμβάνονται κάποια μέτρα ασφαλείας. Συστήνεται να αποφεύγετε τη βαφή μαλλιών κατά το πρώτο τρίμηνο καθώς είναι η περίοδος που το έμβρυο αναπτύσσεται και σχηματίζονται τα ζωτικά όργανα του. Επιπλέον μπορείτε να επιλέξετε τις ανταύγειες καθώς δεν ξεκινούν από τη ρίζα των μαλλιών μειώνοντας την πιθανή απορρόφηση από το δέρμα χημικών ουσιών που περιέχονται στις βαφές. Ακόμα θα μπορούσατε να διαλέξετε μια φυτική βαφή ή μια βαφή που δεν περιέχει επικίνδυνα συστατικά όπως η αμμωνία.
Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ;
Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ είναι επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη μόνο όταν υπερβαίνει τη συνιστώμενη ποσότητα, που είναι 200mg την ημέρα, δηλαδή όσο δύο φλυτζάνια καφέ. Εκτός από τον καφέ, καφεΐνη περιέχεται και στη σοκολάτα, στο τσάι και στα αναψυκτικά, η κατανάλωση των οποίων θα πρέπει να είναι μετριασμένη.
Ακολουθηστε μας