Τα πιο συνηθισμένα σημεία που εμφυτεύονται αυτά τα κύτταρα είναι οι ωοθήκες ή το έντερο.
Πόσο συχνή είναι η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ συχνή νόσος, που εμφανίζεται κυρίως σε άτοκες νέες γυναίκες. Εμφανίζεται στο 20-30% των υπογόνιμων γυναικών και στο 60-70% των γυναικών που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην κοιλιά. Η ενδομητρίωση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των γυναικών, καθώς επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία, την ποιότητα ζωής και τις σεξουαλικές σχέσεις τους.
Πώς μπορώ να υποψιαστώ ότι έχω ενδομητρίωση;
Κάποιες γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί με 5 τρόπους.
- Χρόνιος πυελικός πόνος που μπορεί να είναι συνεχόμενος ή να έχει διακυμάνσεις στην ένταση και την εμφάνισή του
- Δυσμηνόρροια, δηλαδή πόνο κατά την «περίοδο», που πολλές φορές μπορεί να χειροτερεύει όσο περνούν τα χρόνια και να μην αντιμετωπίζεται με παυσίπονα
- Δυσπαρεύνια, δηλαδή έντονο πόνο βαθιά στην κοιλιά κατά τη σεξουαλική επαφή
- Πόνος κατά την αφόδευση
- Δυσουρικά ενοχλήματα: χρόνιος πόνος κατά την ούρηση που μπορεί να συνυπάρχει με αίμα στα ούρα τις ημέρες της περιόδου
Η ενδομητρίωση σχετίζεται επίσης με την υπογονιμότητα. Έχει βρεθεί ότι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν 7-10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν δυσκολίες στη σύλληψη. Αυτό οφείλεται κυρίως στη φλεγμονή των σαλπίγγων και των ωοθηκών και στις συμφύσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους.
Μερικές φορές η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο, όπως παρατεταμένη έμμηνο ρύση (μηνορραγία).
Πώς προκαλείται η ενδομητρίωση;
Η αιτία που δημιουργείται η ενδομητρίωση είναι ακόμα και σήμερα άγνωστη. Καμία από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για την ενδομητρίωση δεν μπορεί να εξηγήσει αποτελεσματικά όλες τις μορφές της.
Είναι η ενδομητρίωση κληρονομική νόσος;
Είναι πιθανό να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Γυναίκες που έχουν αδελφές ή μητέρα με ενδομητρίωση έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ενδομητρίωση.
Πώς σχηματίζονται οι κύστεις ενδομητρίωσης;
Οι ενδομητριωσικές κύστεις (σοκολατοειδέις) σχηματίζονται στην ωοθήκη όταν το αίμα που παράγεται κάθε μήνα από τα έκτοπα κύτταρα του ενδομητρίου εγκλωβίζεται και συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κύστεων. Αυτές μπορεί να έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά.
Ενδομητρίωση: Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι δύσκολη καθώς πολλά από συμπτώματα μιμούνται άλλες παθήσεις, όπως το ευερέθιστο έντερο. Ένα λεπτομερές ιστορικό και η φυσική εξέταση, ο βιοχημικός δείκτης Ca125 και το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσουν, χωρίς όμως να αποτελούν αξιόπιστες εξετάσεις.
Ο μόνος σίγουρος τρόπος διάγνωσης της ενδομητρίωσης είναι η διαγνωστική λαπαροσκόπηση. Κατά τη λαπαροσκόπηση, υπό γενική αναισθησία, βάζουμε μία κάμερα μέσω ενός πολύ μικρού ανοίγματος στον ομφαλό και βλέπουμε αν υπάρχουν εστίες ενδομητρίωσης. Με την λαπαροσκόπηση μπορεί να γίνει αφαίρεση αυτών των εστιών χωρίς την ανάγκη να προβούμε σε δεύτερο χειρουργείο.
Ενδομητρίωση: Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;
Η θεραπεία δεν είναι η ίδια για κάθε γυναίκα. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ηλικία της, την επιθυμία της για εγκυμοσύνη καθώς και από την ένταση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η θεραπεία είναι σημαντική, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές σχέσεις της γυναίκας, τη σωματική και ψυχική της υγεία καθώς και τη γονιμότητά της.
Ακολουθηστε μας