Πόσο συχνά γίνεται η παρακολούθηση μιας ομαλά εξελισσόμενης κύησης;
Η παρακολούθηση στην αρχή γίνεται μία φορά το μήνα ενώ αργότερα, στο τρίτο τρίμηνο, γίνεται συχνότερα για να προλάβουμε επιπλοκές όπως η υπέρταση καθώς και να διαπιστώσουμε ότι το έμβρυο μεγαλώνει σωστά.
Κατά μέσο όρο η παρακολούθηση της κύησης γίνεται:
- Κάθε 4 εβδομάδες μέχρι τις 32 εβδομάδες
- Κάθε 2 εβδομάδες από τις 32 έως τις 36 εβδομάδες
- Κάθε εβδομάδα μετά τις 36 εβδομάδες
Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη;
Μετά την καθυστέρηση της περιόδου και το θετικό τεστ κύησης, γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο. Με βάση την τελευταία περίοδο υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης την οποία μετράμε σε εβδομάδες. Η πρώτη επίσκεψη γίνεται συνήθως στις 5-7 εβδομάδες και είναι πολύ σημαντική καθώς με το υπερηχογράφημα θα διαπιστώσουμε αν η κύηση είναι εντός μήτρας καθώς και τον αριθμό των εμβρύων. Στο πρώτο αυτό υπερηχογράφημα ή αλλιώς υπερηχογράφημα βιωσιμότητας θα ακούσουμε την καρδιά του εμβρύου να πάλλεται και το ταξίδι της εγκυμοσύνης ξεκινάει.
Αμέσως μετά το υπερηχογράφημα βιωσιμότητας, στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου πραγματοποιούνται μια σειρά εξετάσεων αίματος. Αυτές ελέγχουν τόσο την γενική κατάσταση υγείας της μητέρας, όσο και τις ασθένειες που κληρονομούνται γενετικά (αιμοσφαιρινοπάθειες, κυστική ίνωση) και λοιμώξεις (ηπατίτιδες, HIV, σύφιλη, ερυθρά, τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊός). Στην πρώτη επίσκεψη ή στο πρώτο τρίμηνο πραγματοποιείται τεστ Παπανικολάου, σε περίπτωση που δεν έχει γίνει πρόσφατα καθώς και καλλιέργεια κολπικού υγρού για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν μικρόβια στον κόλπο. Επιπλέον στην αρχή της κύησης είναι απαραίτητη η εξέταση από ειδικό καρδιολόγο, ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό καρδιοπάθειας η παρακολούθηση συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι να γίνεται μια εκτενής συζήτηση με τους μέλλοντες γονείς. Ο γυναικολόγος θα πρέπει να λύσει όλες τις απορίες τους, δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας και να τους ενημερώσει σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέχουν, ώστε να είναι η εγκυμοσύνη ένα ευχάριστο ταξίδι.
Πόσο συχνά πραγματοποιούνται εξετάσεις;
Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρακολουθούμε το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση της μητέρας δίνοντας συμβουλές για τη σωστή διατροφή και άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε επαναληπτικές εξετάσεις αίματος και ούρων ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις με βάση το ιστορικό. Η σωστή διάπλαση και ανάπτυξη του εμβρύου, η ποσότητα του αμνιακού υγρού και η θέση του πλακούντα ελέγχονται με τα υπερηχογραφήματα κατά την κύηση ενώ αργότερα στο τρίτο τρίμηνο στην παρακολούθηση προσθέτουμε το καρδιοτοκογράφημα.
Τι είναι η καμπύλη γλυκόζης;
Η καμπύλη σακχάρου είναι μια απαραίτητη εξέταση για τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης, μιας κατάστασης που επηρεάζει το 10% των εγκύων.
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Μετά από κατάλληλη προετοιμασία και νηστεία για κάποιες ώρες, χορηγούμε στη μητέρα 75 γρ. γλυκόζης σε πόσιμο διάλυμα και μετράμε το σάκχαρο με εξέταση αίματος όταν είναι νηστική καθώς και μία και δύο ώρες μετά.
Η καμπύλη γλυκόζης γίνεται κατά την 26η μέχρι την 28η εβδομάδα ενώ σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό, προχωρημένη ηλικία μητέρας, ή ιστορικό συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να γίνει νωρίτερα στο πρώτο τρίμηνο.
Τι είναι το NIPT;
Το NIPT ή αλλιώς μη-επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος είναι ουσιαστικά μια εξέταση αίματος όπου ανιχνεύουμε γενετικό υλικό (DNA) εμβρύου. Το γενετικό υλικό του εμβρύου κυκλοφορεί ελεύθερο στο αίμα της μητέρας, προέρχεται από τον πλακούντα και απελευθερώνεται από τροφοβλαστικά κύτταρα που αποπίπτουν. Μπορεί σχεδόν πάντα να ανιχνευτεί από την 7η εβδομάδα κύησης και εξαφανίζεται σύντομα μετά τη γέννηση εξασφαλίζοντας μοναδικό αποτέλεσμα για κάθε κύηση. Παρότι ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος είναι εφικτός για μία πληθώρα γενετικών νοσημάτων, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των τεστ αφορούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down.
Ακολουθηστε μας