Η μετάβαση αυτή γίνεται σταδιακά και το διάστημα που προηγείται ονομάζεται κλιμακτήριος. Η κλιμακτήριος μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι 4-5 χρόνια ή περισσότερο και χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην ρυθμικότητα του εμμηνορρυσιακού κύκλου (ακανόνιστη περίοδος).
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών, με μέσο όρο στην Ελλάδα τα 51 έτη. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η ηλικία της πρώτης περιόδου και άλλοι. Αν η εμμηνόπαυση συμβεί σε γυναίκες μικρότερες των 45 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. Τέλος περίπου μία στις 100 γυναίκες θα εμφανίσει εμμηνόπαυση σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών και τότε ονομάζεται πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από κάποιο χειρουργείο ενώ άλλα αίτια είναι λοιμώξεις, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αυτοάνοσα νοσήματα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι κληρονομικό.
Τι συμπτώματα εμφανίζονται στην κλιμακτήριο/εμμηνόπαυση;
Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και αντιμετωπίζει την εμμηνόπαυση με διαφορετικό τρόπο, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Κάποιες γυναίκες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ενώ άλλες μπορεί να έχουν συμπτώματα σοβαρά που να διαρκούν για χρόνια. Τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες και τα συχνότερα από αυτά είναι:
- Εξάψεις, δηλαδή αίσθημα θερμότητας στο πάνω μέρος του σώματος με εφίδρωση και αίσθημα παλμών
- νυχτερινές εφιδρώσεις
- διαταραχές στον ύπνο
- ξηρότητα κόλπου
- μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
- πόνος ή αιμορραγία κατά την επαφή (δυσπαρεύνια)
- ερεθισμός/καύσος/κνησμός αιδοίου
- αλλαγές στη διάθεση, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα
- συχνές ουρολοιμώξεις
- πόνος στους μαστούς
- κατακράτηση υγρών και αύξηση βάρους
- αύξηση βάρους με συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλίας
- απώλεια μυϊκής μάζας
- διαταραχές στη συγκέντρωση και στη μνήμη
Επιπλέον κάποιες αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας μπορεί να εντείνονται κατά την εμμηνόπαυση. Έτσι υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας και αυξάνονται παθήσεις όπως η οστεοπόρωση και η καρδιαγγειακή νόσος.
Εμμηνόπαυση: Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνω;
Ανάλογα με την ηλικία που εμφανίζεται, για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης μπορεί να χρειαστούν ορμονικές εξετάσεις. Απαραίτητος είναι ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος με υπερηχογράφημα και τεστ Παπανικολάου. Ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με μαστογραφία και κλινική εξέταση μαστού. Επίσης χρειάζεται μέτρηση οστικής πυκνότητας καθώς στη εμμηνόπαυση τα οστά έχουν χαμηλή πυκνότητα και συνεπώς χαμηλή αντοχή που οδηγεί σε κατάγματα. Τέλος χρειάζεται αιματολογικός έλεγχος με μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και καρδιολογικός έλεγχος.
Εμμηνόπαυση: Πώς αντιμετωπίζεται;
Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό γεγονός που όμως έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής της γυναίκας. Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, οι γυναίκες θα περάσουν σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής τους στην εμμηνόπαυση. Επομένως, είναι σημαντικό τα συμπτώματα αυτά να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία.
Οι επιλογές θεραπείας είναι πολλές και περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, κολπικές κρέμες και λιπαντικά και μη ορμονικές θεραπείες.
Τι είναι η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης;
Πλησιάζοντας στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες παράγουν σταδιακά όλο και λιγότερες ποσότητες οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα ρυθμίζουν τον κύκλο της γυναίκας καθώς και άλλες λειτουργίες, όπως η πυκνότητα των οστών, η θερμοκρασία του δέρματος και διατηρούν τον κόλπο υγρό. Η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Ο σκοπός της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης είναι να αντικαταστήσει τα οιστρογόνα που παράγει το σώμα. Είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές όπως χάπια, επιθέματα, κολπικές κρέμες και άλλες.
Ωστόσο κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να λάβουν ορμονικές θεραπείες καθώς μπορεί για παράδειγμα να έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή θρομβώσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται μη ορμονική θεραπεία με σκοπό να ανακουφιστεί η γυναίκα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Ακολουθηστε μας