Ποια είναι τα αίτια της υπερπλασίας του ενδομητρίου;
Φυσιολογικά κατά τη πρώτη φάση του κύκλου αμέσως μετά την περίοδο οι ωοθήκες εκκρίνουν οιστρογόνα. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν πάχυνση του ενδομητρίου, δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας, προετοιμάζοντάς το για την εγκυμοσύνη. Μία φορά το μήνα, στη μέση του κύκλου γίνεται ωορρηξία και απελευθερώνεται από την ωοθήκη ένα ωάριο, ώστε να βρει το σπερματοζωάριο και να γονιμοποιηθεί. Μετά την ωορρηξία οι ωοθήκες εκκρίνουν ακόμα μία ορμόνη που λέγεται προγεστερόνη. Αν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη, τότε τα επίπεδα της προγεστερόνης μειώνονται και το ενδομήτριο αποβάλλεται με την περίοδο.
Σε κάποιες καταστάσεις το ενδομήτριο εκτίθεται υπερβολικά στα οιστρογόνα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει ωορρηξία και δεν εκκρίνεται προγεστερόνη. Το αποτέλεσμα είναι το ενδομήτριο να μην αποβάλλεται και να συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της δράσης των οιστρογόνων. Αυτό δημιουργεί την υπερπλασία, δηλαδή την πάχυνση του ενδομητρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η υπερπλασία του ενδομητρίου εμφανίζεται συχνότερα στην εμμηνόπαυση ή λίγο πριν όπου δεν έχουμε ωορρηξία.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερπλασία του ενδομητρίου είναι η ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών, η ατοκία, η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία, η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, μήτρας και ωοθηκών, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία και η χρήση ταμοξιφαίνης σε γυναίκες με καρκίνο μαστού.
Η υπερπλασία του ενδομητρίου προκαλεί συμπτώματα;
Το συνηθέστερο σύμπτωμα της υπερπλασίας του ενδομητρίου είναι η ανώμαλη, μη συνηθισμένη αιμορραγία από τη μήτρα. Έτσι μια γυναίκα μπορεί να έχει περίοδο που διαρκεί πολλές μέρες ή με μεγαλύτερη απώλεια αίματος από το συνηθισμένο ή να έχει αίμα στο μέσο του κύκλου μεταξύ δύο περιόδων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι να εμφανιστεί αιμορραγία οποιασδήποτε μορφής σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω η γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Μια εξέταση πρώτης γραμμής είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα. Με αυτό μπορούμε να μετρήσουμε και να δούμε πόσο παχύ είναι το ενδομήτριο ή αν έχει άλλα χαρακτηριστικά που εγείρουν ανησυχία. Ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε με σιγουριά αν υπάρχει υπερπλασία ή καρκίνος του ενδομητρίου είναι να κάνουμε βιοψία και ιστολογική εξέταση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με υστεροσκόπηση είτε με βιοψία χωρίς αναισθησία στο ιατρείο. Το υλικό της βιοψίας αποστέλλεται στο εργαστήριο, όπου ειδικός παθολογοανατόμος θα το εξετάσει στο μικροσκόπιο.
Πώς αντιμετωπίζεται η υπερπλασία του ενδομητρίου;
Η αντιμετώπιση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της υπερπλασίας, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της για τεκνοποίηση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά με προγεσταγόνα από το στόμα ή σε μορφή σπιράλ, ενώ σε περιπτώσεις υπερπλασίας με ατυπία η ενδεικνυόμενη θεραπεία είναι η αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή). Σε γυναίκες με υπερπλασία με ατυπία που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν μπορούμε να χορηγήσουμε προγεσταγόνα σε υψηλές δόσεις επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.
Ακολουθηστε μας