Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κολπικές εκκρίσεις;
Ο κόλπος κάθε γυναίκας παράγει φυσιολογικά εκκρίσεις, οι οποίες είναι διαυγείς, με ελάχιστη οσμή και δεν προκαλούν ερεθισμό. Κατά τη διάρκεια του κύκλου η ποσότητα, αλλά και η σύσταση των κολπικών εκκρίσεων αλλάζει.
Πολλές φορές όμως, οι κολπικές εκκρίσεις δεν είναι φυσιολογικές και μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα, να έχουν οσμή ή να προκαλούν ερεθισμό, φαγούρα ή καύσο. Τα συμπτώματα αυτά μερικές φορές μοιάζουν με αυτά της ουρολοίμωξης με τσούξιμο στη ούρηση και συνήθως γίνονται χειρότερα με τη σεξουαλική επαφή, συχνά προκαλώντας πόνο (δυσπαρεύνια).
Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι κολπίτιδας;
Οι συχνότεροι τύποι κολπίτιδας είναι:
- Μυκητιασική κολπίτιδα
Προκαλείται συνήθως από τον μύκητα Candida albicans. Υπολογίζεται ότι το 75% των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μυκητιασικής κολπίτιδας στη ζωή τους.
- Βακτηριακή κολπίτιδα
Πολλές φορές η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που περιέχει αρκετούς γαλακτοβάκιλλους, διαταράσσεται με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που προκαλούν βακτηριακή κολπίτιδα, όπως η Garnerella vaginalis. Αποτελεί την κυριότερη αιτία αυξημένων κολπικών εκκρίσεων ή κακοσμίας.
- Τριχομοναδική κολπίτιδα
Είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από ένα πρωτόζωο που ονομάζεται Trichomonas vaginalis.
- Ατροφική κολπίτιδα
Σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα του κόλπου. Ο κόλπος είναι πιο λεπτός και εύθραυστος και κάποιες φορές προκαλείται ερεθισμός ή κάψιμο.
Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;
Η καλή υγιεινή μπορεί να προστατεύσει από κάποιους τύπους κολπίτιδας, καθώς και να ανακουφίσει από κάποια συμπτώματα. Συχνοί παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κάποιας κολπίτιδας περιλαμβάνουν:
- Ορμονικές αλλαγές, όπως κατά την εμμηνόπαυση ή σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια
- Σεξουαλική δραστηριότητα
- Η λήψη φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
Πώς αντιμετωπίζονται οι κολπίτιδες;
Η λήψη μόνο του ιστορικού έχει αποδειχτεί ανεπαρκής για την ακριβή διάγνωση και έτσι, στις περιπτώσεις αυτές κάνουμε μία εξέταση που ονομάζεται καλλιέργεια κολπικού υγρού. Η εξέταση αυτή θα μας δείξει πιο μικρόβιο είναι υπεύθυνο, ώστε να δώσουμε την κατάλληλη θεραπεία με βάση το αντιβιόγραμμα που ακολουθεί την καλλιέργεια.
Τι να αποφύγετε;
- Χρήση συσκευών κολπικών πλύσεων
- Ζεστά μπάνια
- Χρήση αρωματικών προϊόντων στον κόλπο ή στο αιδοίο, όπως σαπούνια και αποσμητικά
Ακολουθηστε μας