Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Κύηση Υψηλού Κινδύνου

Τις περισσότερες φορές η διαδικασία της εγκυμοσύνης εξελίσσεται ομαλά χωρίς προβλήματα καθώς αποτελεί μία φυσική διαδικασία. Ωστόσο ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτό που οι γυναικολόγοι χαρακτηρίζουν ως κύηση υψηλού κινδύνου.

Μια εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών στη μητέρα ή στο έμβρυο. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα, είτε προβλημάτων υγείας της μητέρας που υπάρχουν πριν από την εγκυμοσύνη, είτε λόγω καταστάσεων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφορούν είτε τη μητέρα είτε το έμβρυο.

Παραδείγματα κυήσεων υψηλού κινδύνου είναι η δίδυμος κύηση, κυήσεις που περιπλέκονται από προβλήματα της μητέρας όπως ο διαβήτης κύησης ή η υπέρταση, κυήσεις όπου η ανάπτυξη του εμβρύου υπολείπεται από το αναμενόμενο καθώς και κυήσεις που υπάρχουν προβλήματα από το αμνιακό υγρό ή από τον πλακούντα. Επιπλέον συνήθειες της μητέρας, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσουν σε μία κύηση υψηλού κινδύνου. Τέλος η ηλικία της μητέρας παίζει σημαντικό ρόλο καθώς οι γυναίκες μεγαλύτερες των 35 ετών ή μικρότερες των 17 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Σε μία κύηση υψηλού κινδύνου απαιτείται ο συχνότερος και λεπτομερέστερος έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του νεογνού. Σε περίπτωση που η μητέρα έχει χρόνια νοσήματα, ιδανικά θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της πριν από την σύλληψη ώστε να έχει τη σωστή αντιμετώπιση που θα εξασφαλίσει μία εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να χρειαστεί συχνότερα υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου, εργαστηριακές εξετάσεις αίματος  ή καρδιοτοκογράφημα. Συμπληρωματικά μπορεί να χρειαστεί η συμβουλή ειδικών από άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγος ή καρδιολόγος.

Μία κύηση υψηλού κινδύνου δε σημαίνει ότι θα καταλήξει απαραίτητα σε καισαρική τομή. Αν και η πιθανότητα είναι πάντοτε υπαρκτή, η στενή παρακολούθηση από εξειδικευμένο μαιευτήρα-γυναικολόγο καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστά τον φυσιολογικό τοκετό εφικτό.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt