Υπερηχογράφημα α’ τριμήνου- Αυχενική Διαφάνεια
Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας γίνεται την 11η-13η εβδομάδα και είναι το πρώτο βασικό υπερηχογράφημα μετά το υπερηχογράφημα βιωσιμότητας. Με το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας μετράμε την αυχενική πτυχή του εμβρύου, δηλαδή την ποσότητα του υποδορίου υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου καθώς και άλλους δείκτες όπως το ρινικό οστό, το εύρος της γωνίας του προσώπου και άλλοι. Οι μετρήσεις αυτές συνδυάζονται με μία εξέταση αίματος (την πρωτεΐνη του πλακούντα ΡΑΡΡ-Α και την ελεύθερη υπομονάδα της χοριακής γονααδοτροπίνης βHCG) που μας δείχνει ποια είναι η πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με σοβαρή χρωμοσωμική ανωμαλία όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Patau και το σύνδρομο Edwards. Επιπλέον με το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας γίνεται μια πρώτη εκτίμηση της ανατομίας του εμβρύου, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί ένα σημαντικό ποσοστό σοβαρών ανωμαλιών του εμβρύου.
Όταν ο κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία είναι αυξημένος μπορούμε να συστήσουμε να γίνει περαιτέρω επεμβατικός έλεγχος με λήψη χοριακών λαχνών ή αμνιοπαρακέντηση.
Επιπλέον το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας είναι απαραίτητο για να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία της κύησης, μετρώντας το μήκος του εμβρύου. Η εξέταση ολοκληρώνεται με την μέτρηση της ροής του αίματος στα αγγεία της μήτρας για να προβλεφθεί πρώτον η πιθανότητα η μητέρα να εμφανίσει υπέρταση στην εγκυμοσύνη και δεύτερον να παρατηρηθεί μειωμένη ενδομήτρια ανάπτυξη στο έμβρυο.
Υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου- Ανατομίας (20η – 24η εβδομάδα)
Η εξέταση της ανατομίας του εμβρύου γνωστή και ως υπερηχογράφημα β' επιπέδου είναι το δεύτερο σημαντικότερο υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γίνεται μεταξύ της 20ης και της 24ης εβδομάδας. Όπως και το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, είναι σημαντικό να γίνεται σε όλες τις κυήσεις καθώς το 90% των εμβρύων με συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες θα γεννηθούν από μητέρα χωρίς παράγοντες κινδύνου.
Στο υπερηχογράφημα β επιπέδου γίνεται αναλυτικός έλεγχος όλων των βασικών οργάνων του εμβρύου καθώς επίσης αναζητούμε παθολογικούς δείκτες χρωμοσωμικών ανωμαλιών, δηλαδή ανατομικών ευρημάτων που στατιστικά σχετίζονται με συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες.
Επιπλέον, με αυτό το υπερηχογράφημα προσδιορίζουμε τη θέση του πλακούντα και την ποσότητα του αμνιακού υγρού. Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να υπολογίζεται το μήκος του τραχήλου για την πρόβλεψη πιθανότητας πρόωρου τοκετού. Υπάρχουν σημαντικές μελέτες που δείχνουν ότι η χορήγηση προγεστερόνης σε εγκύους, χωρίς παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό, που ανιχνεύονται να έχουν κοντό τράχηλο, μειώνει πολύ την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
Υπερηχογράφημα Doppler- Ανάπτυξης (32η – 34η εβδομάδα)
Το τρίτο βασικό υπερηχογράφημα είναι το υπερηχογράφημα ανάπτυξης που γίνεται μετά την 24η εβδομάδα κύησης και συνήθως ανάμεσα στις 32 και 34 εβδομάδες. Με αυτό εξετάζουμε την ανάπτυξη του εμβρύου και υπολογίζουμε το πιθανό βάρος του, ελέγχουμε την ποσότητα του αμνιακού υγρού καθώς και τη θέση και τη μορφολογία του πλακούντα.
Όμως, το σημαντικότερο όφελος είναι ότι ελέγχεται η ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο, στα αγγεία της μήτρας και του εμβρύου, ώστε να διαπιστωθεί αν ο πλακούντας τροφοδοτεί σωστά το έμβρυο με αίμα, ώστε να παρέχει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξή του. Στις περιπτώσεις που οι ροές σε αυτά τα αγγεία δεν είναι φυσιολογικές ο έλεγχος θα γίνεται συχνότερα και λεπτομερέστερα.
Ακολουθηστε μας