Υπάρχουν διάφορα είδη δυσμηνόρροιας;
Υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο κατά την περίοδο. Όταν η δυσμηνόρροια οφείλεται σε μία νόσο ή λοίμωξη των γυναικείων γεννητικών οργάνων ονομάζεται δευτεροπαθής. Ο πόνος της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας είναι συνήθως νωρίτερα κατά τη διάρκεια του κύκλου και διαρκεί περισσότερο. Η πιο συχνή αιτία είναι η ενδομητρίωση κατά την οποία κύτταρα που φυσιολογικά βρίσκονται μόνο στη μήτρα, αναπτύσσονται εκτός αυτής. Αυτά τα κύτταρα αιμορραγούν κάθε μήνα κατά την περίοδο, όπως και η μήτρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πόνος στην κοιλιά.
Όταν δεν υπάρχει κάποιο αίτιο για τη δυσμηνόρροια τότε ονομάζεται πρωτοπαθής. Ο πόνος συνήθως ξεκινάει μία ή δύο μέρες πριν την αρχή της περιόδου ή και ταυτόχρονα με το αίμα. Ο πόνος μπορεί να είναι από ήπιος έως και σοβαρός και να περιλαμβάνει το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, τη μέση και τους μηρούς. Συνήθως διαρκεί 12 με 72 ώρες και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς, κόπωση, εκνευρισμό ή και διάρροια. Oι «κράμπες» της περιόδου μπορεί να βελτιώνονται όσο περνούν τα χρόνια και μπορεί να σταματήσουν μετά από μια εγκυμοσύνη.
Δυσμηνόρροια: Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Η αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνει τόσο αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως τακτική άσκηση, αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ, όσο και μια κατηγορία από παυσίπονα που λέγονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά τα χάπια μειώνουν τις προσταγλαδίνες και μπορεί να βοηθήσουν ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Επιπλέον μια ζεστή θερμοφόρα είναι ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί ο πόνος. Εκτός από τα αντιφλεγμονώδη χάπια σε κάποιες περιπτώσεις, λύση στο πρόβλημα μπορούν να δώσουν τα αντισυλληπτικά χάπια παρέχοντας ταυτόχρονα και αντισυλληπτική προστασία σε όσες γυναίκες το επιθυμούν.
Ωστόσο, όταν ο πόνος είναι σοβαρός και δεν περνάει με τα παυσίπονα είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός γυναικολόγου για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να ευθύνονται για τη δυσμηνόρροια, όπως ινομυώματα, πολύποδες, κύστεις ωοθηκών αλλά και ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας. Η καταγραφή της περιόδου καθώς και των ημερών όπου ο πόνος είναι χειρότερος μπορεί να βοηθήσει τον γυναικολόγο στη διάγνωση της αιτίας που οδηγεί στο πρόβλημα. Εκτός από το αναλυτικό ιστορικό της κάθε γυναίκας η γυναικολογική εξέταση συνοδεύεται από διακολπικό υπερηχογράφημα καθώς και έλεγχο σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων που μπορεί να ευθύνονται. Σε περιπτώσεις που υπάρχει ισχυρή υποψία ενδομητρίωσης μπορεί να χρειαστεί διάγνωση με λαπαροσκόπηση.
Ακολουθηστε μας