Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε μια αποβολή;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξέρουμε τον ακριβή λόγο που συνέβη μια αποβολή. Η πιο συχνή αιτία είναι προβλήματα με τα χρωμοσώματα του εμβρύου, δηλαδή με το γενετικό υλικό που υπάρχει μέσα στα κύτταρα και μεταδίδεται από τους γονείς στους απογόνους. Αν το έμβρυο δεν έχει το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά και η κύηση τερματίζεται ως αυτόματη αποβολή. Άλλα αίτια είναι ιατρικά νοσήματα της μητέρας, όπως ο διαβήτης και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας αλλά και συνήθειες του τρόπου ζωής όπως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και το κάπνισμα. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν επανειλημμένες αποβολές τότε θα πρέπει να γίνονται κάποιες επιπλέον εξετάσεις καθώς τότε αναφερόμαστε στο σύνδρομο καθ’ έξιν ή επανειλημμένων αποβολών.
Πόσο συχνά συμβαίνει μια αποβολή;
Στην πραγματικότητα οι αποβολές, και ιδίως οι πρώιμες είναι πολύ συχνές. Πολλές συμβαίνουν πριν ακόμα η γυναίκα έχει την πρώτη αναμενόμενη περίοδο και διαπιστώσουμε την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Υπολογίζεται ότι περίπου μια στις πέντε γυναίκες θα έχουν αποβολή χωρίς προφανή λόγο τους πρώτους 3 μήνες μετά από ένα θετικό τεστ κυήσεως. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο. Ενώ στην ηλικία των 30 ετών ο κίνδυνος είναι περίπου 20%, σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών ο κίνδυνος είναι 50%. Επίσης ο μη καλά ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης όπως και συνήθειες του τρόπου ζωής αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο.
Τι συμβαίνει αν έχω αιμορραγία ή/και πόνο κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης;
Η κολπική αιμορραγία ή/και ο πόνος στα αρχικά στάδια της κύησης είναι συχνά και δε σημαίνουν απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της ώστε να διαπιστώσει αν η αιμορραγία ή ο πόνος σχετίζονται με αποβολή. Στις περισσότερες περιπτώσεις με τη σωστή αντιμετώπιση η κύηση μπορεί να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα.
Τι είναι η παλίνδρομος κύηση;
Παλίνδρομος κύηση είναι η κύηση όπου η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου σταματά. Η διάγνωση προϋποθέτει ότι έχουμε δει σε προηγούμενο υπερηχογράφημα την καρδιά του εμβρύου να πάλλεται. Αν αυτό δεν έχει συμβεί, τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διαχωρίσουμε μια παλίνδρομο κύηση από μια κύηση που είναι τόσο μικρή ώστε να μην μπορούμε να ακούσουμε την καρδιά του εμβρύου. Μπορεί να απαιτηθούν περισσότερα από ένα υπερηχογραφήματα καθώς ένα μόνο υπερηχογράφημα δε θεωρείται 100% ακριβές για να διαγνώσουμε μία αποβολή, ιδίως στην αρχή μιας εγκυμοσύνης.
Πως αντιμετωπίζεται η αποβολή;
Αν η αποβολή είναι πλήρης και δεν υπάρχουν υπολείμματα της κύησης και του πλακούντα μέσα στη μήτρα τότε δε χρειάζεται κάποια περαιτέρω αντιμετώπιση. Σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο δε συμβαίνει η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει, είτε φαρμακευτικά, είτε χειρουργικά με απόξεση. Ο κίνδυνος λοίμωξης από την είσοδο μικροβίων στη μήτρα μέσω του κόλπου είναι ο ίδιος, είτε με τη φαρμακευτική είτε με τη χειρουργική αντιμετώπιση. Ωστόσο η φαρμακευτική αντιμετώπιση σε ένα ποσοστό από 5% έως και 40% αποτυγχάνει ενώ μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αιμορραγία.
Μετά την αντιμετώπιση μιας αποβολής η γυναίκα μπορεί να έχει αίμα από τον κόλπο για 1-2 εβδομάδες. Την πρώτη μέρα το αίμα μπορεί να είναι αρκετό ενώ σταδιακά μειώνεται και γίνεται καφέ. Η επόμενη περίοδος αναμένεται σε διάστημα τεσσάρων με έξι εβδομάδων. Η περίοδος αυτή μπορεί να συνοδεύεται από ωορρηξία καθιστώντας εφικτή μια εγκυμοσύνη αμέσως μετά την αποβολή. Εκτός από το αίμα η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται κάποιους πόνους χαμηλά στην κοιλιά, όμοιους με τις κράμπες της περιόδου, την ημέρα που γίνεται η αποβολή και ηπιότερα τις επόμενες ημέρες. Οι πόνοι αυτοί είναι συνήθως ήπιοι και αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα.
Ακολουθηστε μας