Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Εφηβεία

Η βιολογική μετάβαση ενός κοριτσιού σε γυναίκα περνάει από μια βιολογική γέφυρα που λέγεται εφηβεία. Η εφηβεία συνοδεύεται από διάφορες σωματικές αλλά και συναισθηματικές αλλαγές. Η εφηβεία αρχίζει με την ανάπτυξη των μαστών και την εμφάνιση τριχοφυΐας σε ορισμένες περιοχές (εφήβαιο, μασχάλη). Λίγο αργότερα εμφανίζεται και η πρώτη περίοδος, προκαλώντας πολλές φορές άγχος και ανησυχία στην έφηβη κοπέλα. Πολλές φορές η περίοδος προκαλεί έντονο πόνο (δυσμηνόρροια)  οδηγώντας σε απουσίες από το σχολείο. Στην αρχή η περίοδος δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει μεταβολές, τόσο στη διάρκεια όσο και στην ποσότητα του αίματος. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε από νωρίς πως θα πρέπει να καταγράφεται σωστά η περίοδος σε ένα ημερολόγιο καθώς και τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Επιπλέον η έφηβη κοπέλα θα πρέπει να μάθει να τηρεί από νωρίς κανόνες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής, ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση κάποιας κολπίτιδας.

Τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα που εμφανίζονται σε αυτήν την ηλικία είναι οι διαταραχές της περιόδου, οι αιμορραγίες της μήτρας και η δυσμηνόρροια.  Επιπλέον συνηθισμένο πρόβλημα αποτελούν οι κύστεις στην ωοθήκη που θα πρέπει όμως σε αυτήν την ηλικία να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο συντηρητικά.

Το πιο σημαντικό όμως σε αυτήν την ηλικία είναι να γίνει ενημέρωση για το εμβόλιο κατά του HPV,  του ιού των κονδυλωμάτων, που προφυλάσσει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο συστήνεται να γίνεται από την ηλικία των 12 ετών.

Τα κορίτσια που έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να ενημερωθούν πάνω σε θέματα σεξουαλικής υγείας, ώστε να αποφύγουμε κολπίτιδες καθώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.  Επιπλέον θα πρέπει να ενημερωθεί η έφηβη για το πως να προστατευθεί από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, επιλέγοντας με τη συμβουλή ενός γυναικολόγου, την πιο κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt