Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα τεστ εγκυμοσύνης

Όταν έχεις καθυστέρηση λίγων ή περισσότερων ημερών τότε το μυαλό σου αναπόφευκτα θα τρέξει στο ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια εγκυμοσύνη. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα τεστ εγκυμοσύνης.

Πως λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης?

Τα εμπορικά τεστ εγκυμοσύνης, ανιχνεύουν στα ούρα την παρουσία μίας ορμόνης της εγκυμοσύνης, που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Η ορμόνη αυτή υπάρχει στο σώμα σας μόνο εάν είστε έγκυος και έτσι μπορούμε να την ανιχνεύσουμε στα ούρα γυναικών που κυοφορούν. Η ορμόνη της εγκυμοσύνης εκκρίνεται από τον πλακούντα ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης και τις πρώτες μέρες αυξάνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ εγκυμοσύνης?

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου έχουν ακρίβεια που πλησιάζει το 99%. Υπάρχουν κάποια τεστ που μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης της περιόδου και έπειτα, ενώ κάποια άλλα πιο ευαίσθητα τεστ μπορεί να ανιχνεύσουν μία εγκυμοσύνη ακόμα και 6 ημέρες πριν από την καθυστέρησή σας, δηλαδή πριν από την αναμενόμενη ημέρα έναρξης της περιόδου σας. Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια ενός τεστ επηρεάζεται από το αν τα χρησιμοποιείτε σωστά και αν ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσεις.

Για να είναι αξιόπιστο το τεστ εγκυμοσύνης θα πρέπει:

  • Να χρησιμοποιείται την σωστή ημέρα με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή και όχι νωρίτερα. Είναι λογικό ότι με την πρώτη υποψία εγκυμοσύνης θέλετε να επιβεβαιώσετε ή όχι τις ανησυχίες σας, ωστόσο όσο πιο νωρίς κάνετε το τεστ, τόσο πιο πιθανό είναι τα επίπεδα της ορμόνης να είναι χαμηλά και να μην ανιχνεύονται από το τεστ.
  • Αν ο κύκλος σας είναι ασταθής τότε υπολογίστε την αναμενόμενη περίοδο με βάση τον μακρύτερο κύκλο των περασμένων μηνών.
  • Να αποφεύγετε να καταναλώνετε υγρά πριν από το τεστ καθώς αυτό μπορεί να αραιώσει τα ούρα σας και έτσι η συγκέντρωση της ορμόνης της εγκυμοσύνης σε αυτά να είναι χαμηλότερη.
  • Το καλύτερο είναι να κάνετε ένα τεστ μόλις σηκωθείτε το πρωί καθώς τα πρωινά ούρα είναι πιο πυκνά και τα επίπεδα της hCG έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση. Αν αποφασίσετε να κάνετε το τεστ οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, καλό θα είναι να μην έχετε ουρήσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν.

Τι σημαίνει η αχνή γραμμή?

Όταν η δεύτερη γραμμή (ή ο σταυρός) είναι αρκετά πιο αχνή από την άλλη το αποτέλεσμα του τεστ είναι και πάλι θετικό. Δεν έχει σημασία πόσο ανοιχτόχρωμη είναι η δεύτερη γραμμή αρκεί να υπάρχει. Το πιο πιθανό είναι ότι είστε ακόμα στην αρχή μίας εγκυμοσύνης και η ποσότητα της ορμόνης στα ούρα είναι μικρή. Σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται να επαναλάβετε το τεστ μετά από μερικές ημέρες, καθώς τα επίπεδα της hCG αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, δηλαδή να δείχνει το τεστ ότι είστε έγκυος ενώ δεν ισχύει, είναι εξαιρετικά σπάνια. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα με κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και περιέχουν σας συστατικό την χοριακή γοναδοτροπίνη. Τα υπόλοιπα συνήθη φάρμακα δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα ενός τεστ.

Τι γίνεται αν το αποτέλεσμα είναι θετικό? Χρειάζεται να κάνω εξέταση αίματος?

Η χοριακή γοναδοτροπίνη μπορεί εκτός από τα ούρα να ανιχνευτεί και στο αίμα και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ’ ότι στα ούρα. Ωστόσο μία εξέταση αίματος ώστε να επιβεβαιώσει ένα τεστ ούρων συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας ώστε με το υπερηχογράφημα να διαπιστώσει αν η κύηση είναι εντός της μήτρας και να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας εξωμήτριας κύησης. Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι σημαντική καθώς εκτός από το υπερηχογράφημα θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από εξετάσεις στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου ώστε να εξασφαλίσουμε ότι, τόσο η μητέρα, όσο και το έμβρυο θα είναι υγιείς και η κύηση θα είναι ασφαλής.

Τι γίνεται αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό?

Αν το αποτέλεσμα του τεστ βγει αρνητικό ενώ συνεχίζεις να έχεις καθυστέρηση μπορείς να επαναλάβεις το τεστ μετά από μερικές ημέρες. Εάν η περίοδός σου εξακολουθεί να μην έρχεται μερικές μέρες μετά, καλό θα ήταν να δεις άμεσα τον γυναικολόγο σου ώστε να συζητήσετε τι μπορεί να συμβαίνει και να επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα με εξέταση αίματος και υπερηχογράφημα.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt