Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Κυτταρολογία Υγρής Φάσης ή Thin Prep ή τεστ Παπ υγρής φάσης

Η κυτταρολογία υγρής φάσης ή τεστ Παπ υγρής φάσης είναι μία εξέλιξη του κλασικού τεστ Παπανικολάου το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 50’ και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Έλληνα ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου που το ανακάλυψε. Θεωρείται πιο ευαίσθητη και αξιόπιστη μέθοδος σε σχέση με το κλασικό τεστ Παπ και μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε έγκαιρα βλάβες του τραχήλου της μήτρας και αν χρειαστεί να τις θεραπεύσουμε προτού εξελιχθούν σε καρκίνο. Εγκρίθηκε πρώτη φορά από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (FDA) το 1996 και από τότε δημοσιεύτηκαν πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την αξία του. Μάλιστα σε πολλές χώρες έχει αντικαταστήσει πλήρως το κλασικό τεστ Παπ και αποτελεί μία από τις βασικότερες εξετάσεις του ετήσιου προληπτικού ελέγχου.

Πως γίνεται το τεστ Παπ Υγρής Φάσης;

Η διαδικασία λήψης του δείγματος είναι ανώδυνη, απλή και κρατάει λίγα λεπτά. Η λήψη του δείγματος γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γίνεται το κλασικό τεστ Παπ και διαφέρει ο τρόπος που το δείγμα μεταφέρεται και εξετάζεται στο εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο βουρτσάκι συλλέγουμε κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας και τα αποστέλλουμε στο εργαστήριο μαζί με το βουρτσάκι μέσα σε ειδικό φιαλίδιο με υγρό ώστε να μελετηθούν από τον Κυτταρολόγο για να διαπιστώσει τυχόν βλάβες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του τεστ Παπ Υγρής Φάσης;

Το τεστ Παπ Υγρής Φάσης έχει μεγαλύτερη ακρίβεια γιατί τα κύτταρα του δείγματος που συλλέγουμε διατηρούνται καλύτερα ώστε να τα εξετάσει στη συνέχεια ο Κυτταρολόγος. Το κλασικό τεστ Παπ μπορεί να έχει αποτελέσματα είτε ψευδώς θετικά (δηλαδή να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα ενώ είναι φυσιολογικό το δείγμα) είτε ψευδώς αρνητικά (δηλαδή να έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα ενώ υπάρχει κάποια βλάβη). Αυτό πολλές φορές συμβαίνει λόγω της μη σωστής δειγματοληψίας και προετοιμασίας του δείγματος καθώς μεγάλη ποσότητα κυττάρων απορρίπτεται. Αντίθετα, με το τεστ Παπ Υγρής Φάσης το δείγμα ξεπλένεται μέσα σε ένα ειδικό υγρό με το οποίο μεταφέρεται στο εργαστήριο και έτσι εξετάζονται περισσότερα κύτταρα. Επιπλέον το υγρό στο φιαλίδιο βοηθάει στην απομάκρυνση της βλέννης και του αίματος που μπορεί να υπάρχουν και έτσι το δείγμα εξετάζεται ευκολότερα από τον Κυτταρολόγο.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα του τεστ Παπ Υγρής Φάσης είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με επιπρόσθετες εξετάσεις μειώνοντας την ταλαιπωρία για τη γυναίκα. Έτσι μπορούμε να κάνουμε από το ίδιο δείγμα HPV DNA τεστ, μια εξέταση με την οποία μπορούμε να ανιχνεύσουμε την παρουσία του ιού HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Ακόμα από το ίδιο δείγμα μπορεί να γίνει τυποποίηση μικροβίων που προκαλούν φλεγμονή στον κόλπο και στον τράχηλο, όπως χλαμύδια, ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα, έρπητας και άλλα.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Το τεστ Παπ Υγρής Φάσης ιδανικά γίνεται μία εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου. Συστήνουμε η γυναίκα να μη χρησιμοποιήσει τις προηγούμενες 24 έως 48 ώρες κολπικές κρέμες, ταμπόν και κολπικές πλύσεις και να μην έχει σεξουαλικές επαφές για τουλάχιστον 2 ημέρες. Το τεστ Παπ Υγρής Φάσης όπως και το κλασικό τεστ Παπ μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς κινδύνους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt