Ποιους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πιο ασφαλές το σεξ;
Αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά χωρίς προβλήματα τότε η σεξουαλική επαφή θεωρείται ασφαλής. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μήνας στον οποίο η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να διακοπεί εφόσον είναι ευχάριστη για το ζευγάρι. Το έμβρυο είναι καλά προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο και δεν μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάποιες περιπτώσεις όπως όταν υπάρχει χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα, αν έχει γίνει ρήξη των υμένων (δηλαδή αν έχουν σπάσει τα νερά) ή σε ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας.
Υπάρχει αναγκαιότητα προφύλαξης κατά την σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη;
Η κύηση δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Κάποια από αυτά μπορεί να περάσουν τον πλακούντα και να μεταδοθούν στο έμβρυο πριν τη γέννηση, ενώ άλλα μπορεί να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Συνεπώς η προφύλαξη με μέσα φραγμού, όπως το προφυλακτικό μπορεί να είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της κύησης, ιδίως όταν το ζευγάρι δεν είναι μονογαμικό.
Υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού;
Σε μια φυσιολογική ανεπίπλεκτη εγκυμοσύνη η σεξουαλική επαφή και ο οργασμός δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή αποβολής καθώς οι συσπάσεις που νιώθει η έγκυος δεν έχουν σχέση με τις συσπάσεις που οδηγούν σε τοκετό. Οι ήπιες αυτές προπαρασκευαστικές συσπάσεις, γνωστές ως Braxton Hicks μπορεί να είναι άβολες αλλά δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.
Μπορεί να το σεξ να οδηγήσει σε πιο εύκολη γέννα;
Συχνά πιστεύεται ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να επισπεύσει τον τοκετό για διάφορους λόγους. Αρχικά το σπέρμα περιέχει κάποιες ουσίες, τις προσταγλαδίνες, που μπορεί να μαλακώσουν τον τράχηλο και να οδηγήσουν σε συσπάσεις τις μήτρας. Επιπλέον η διέγερση των θηλών και ο οργασμός μπορεί να προκαλέσουν έκλυση ωκυτοκίνης, της ουσίας που προκαλεί τις συσπάσεις της μήτρας. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς η σεξουαλική δραστηριότητα του ζευγαριού δε φαίνεται να επηρεάζει το ποσοστό του αυτόματου τοκετού.
Πόσος καιρός πρέπει να περάσει μετά την εγκυμοσύνη για σεξουαλική επαφή;
Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα που απαιτείται μετά τον τοκετό για την έναρξη σεξουαλικών επαφών, πολλοί επαγγελματίες υγείας συστήνουν ένα διάστημα αποχής τεσσάρων με έξι εβδομάδων. Το διάστημα αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες και τον τρόπο τοκετού και θα δώσει χρόνο να επουλωθούν τραυματισμοί στον κόλπο και στο περίνεο, οι οποίοι μέχρι τότε μπορεί να προκαλούν πόνο κατά την επαφή. Επιπλέον κατά το διάστημα αυτό η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται κόπωση, ξηρότητα κόλπου και χαμηλή ερωτική επιθυμία. Τέλος κατά τις πρώτες 40 ημέρες της λοχείας φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης της μήτρας.
Ακολουθηστε μας