Η καλή υγεία του κόλπου και κυρίως της μήτρας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου είτε αφορά γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο είτε γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μήτρα είναι ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το έμβρυο και πολλές φορές στο εσωτερικό της μπορεί να βρεθούν μικρόβια, όπως τα χλαμύδια, ο εντερόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, το μυκόπλασμα και το ουρεόπλασμα. Τα μικρόβια αυτά θα προκαλέσουν μία χρόνια φλεγμονή στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο). Η φλεγμονή αυτή, που ονομάζεται ιατρικά ενδομητρίτιδα, μπορεί να εμποδίσει την εμφύτευση του εμβρύου, προκαλώντας συχνά προβλήματα υπογονιμότητας και επανειλημμένων αποβολών. Η κατάσταση αυτή συχνά αγνοείται από αρκετούς γυναικολόγους καθώς δε δίνει συμπτώματα και είναι δύσκολο να διαγνωσθεί. Είναι λοιπόν, αξιοθαύμαστο πόσο συχνά κάποιοι ασθενείς δεν έχουν ελεγχθεί για κάτι τόσο απλό αλλά και τόσο σημαντικό, όσο η χρόνια ενδομητρίτιδα.
Σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε έλεγχο του ενδομητρίου?
Ο έλεγχος του ενδομητρίου γίνεται σε γυναίκες που έχουν:
- ανεξήγητη υπογονιμότητα
- επαναλαμβανόμενες αποβολές
- αποτυχημένες προσπάθειες εμφύτευσης μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Πως γίνεται ο έλεγχος του ενδομητρίου?
Ο έλεγχος του ενδομητρίου μπορεί να γίνει με διαγνωστική υστεροσκόπηση, κατά την οποία μέσω κάμερας ελέγχουμε το εσωτερικό της μήτρας και ένας έμπειρος γυναικολόγος μπορεί να αναγνωρίσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν χρόνια ενδομητρίτιδα. Ο δεύτερος τρόπος είναι με διενέργεια βιοψίας ενδομητρίου όπου αναζητούμε κάποια ειδικά κύτταρα που λέγονται πλασματοκύτταρα. Η τρίτη μέθοδος είναι η μοριακή καλλιέργεια ενδομητρίου που γίνεται με μία ειδική συσκευή, ενώ τα αποτελέσματα αναλύονται από εξειδικευμένο εργαστήριο. Είναι μία αρκετά σύγχρονη μέθοδος που δεν προκαλεί πόνο στη γυναίκα, γίνεται στο ιατρείο και μας δίνει ιδιαίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα. Είναι αρκετά πιο εξιδεικευμένη από την καλλιέργεια του κόλπου καθώς μπορεί να βρεθεί αν κάποιο μικρόβιο υπάρχει μέσα στη μήτρα ώστε να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αντιβιοτική και προβιοτική θεραπεία. Συστήνεται ιδίως σε γυναίκες που ταλαιπωρούνται με επαναλαμβανόμενες αποβολές ή σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης.
Μπορώ να μείνω έγκυος αφού θεραπεύσω την ενδομητρίτιδα?
Με βάση μία πρόσφατη μελέτη, σε ένα από τα κορυφαία γυναικολογικά περιοδικά, σε ποσοστό 29.67% των γυναικών με επαναλαμβανόμενες αποβολές υπάρχει χρόνια ενδομητρίτιδα. Τα ποσοστά είναι ενθαρρυντικά καθώς η κατάλληλη θεραπεία φαίνεται να είναι αποτελεσματική στο 87.9% των γυναικών αυτών και το 62.41% των γυναικών κατάφεραν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η σωστή καθοδήγηση των γυναικών αυτών, ώστε να έχουν τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Ακολουθηστε μας