Τηλ: +30 2106466965

Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, 15231 Χαλάνδρι

Ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ)

Το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης με ποσοστό αποτυχίας λιγότερο από 2%, ενώ οι περισσότερες γυναίκες τα βρίσκουν ιδιαίτερα πρακτικά καθώς δε χρειάζεται να παίρνουν κάποιο χάπι καθημερινά. Είναι μία μικρή αντισυλληπτική συσκευή, συχνά σχήματος «Τ» που τοποθετείται με ασφάλεια στο εσωτερικό της μήτρας και μπορεί να παραμείνει για 5 χρόνια.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες σπιράλ, τα σπιράλ χαλκού και αυτά που εκκρίνουν μία ουσία, τη λεβονογεστρέλη. Το ενδομήτριο σπιράλ δρα εμποδίζοντας τόσο τη γονιμοποίηση όσο και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Το σπιράλ δεν προκαλεί υπογονιμότητα και η γυναίκα μπορεί να συλλάβει αμέσως μετά την αφαίρεσή του. Επιπλέον το σπιράλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επείγουσα μέθοδος αντισύλληψης αντί για το χάπι της επόμενης μέρας με μεγάλη αποτελεσματικότητα (>99%).  Μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε 5 ημέρες μετά την επαφή παρέχοντας αντισυλληπτική προστασία για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Πότε χρησιμοποιούνται?

Η τοποθέτηση γίνεται οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου αν και τοποθετείται ευκολότερα στο τέλος της περιόδου καθώς τότε ο τράχηλος είναι πιο μαλακός και έχει μία μικρή διαστολή που κάνει την τοποθέτηση ευκολότερη. Μπορεί ακόμα να τοποθετηθεί αμέσως μετά τον τοκετό ή από μια αποβολή. Η τοποθέτησή του είναι εύκολη, ανώδυνη και γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζεται αναισθησία.

Το πλεονέκτημά σπιράλ είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες όλων των ηλικιών ακόμα και σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά. Το σπιράλ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η χορήγηση οιστρογόνων, όπως παχύσαρκες, καπνίστριες, γυναίκες με ιστορικό θρομβοφιλικής νόσου και άλλες. Πριν από την τοποθέτηση θα πρέπει να αποκλειστεί ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή, ή κάποια ανατομική διαταραχή της κοιλότητας της μήτρας.

Μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα?

Σε κάποιες περιπτώσεις μετά την τοποθέτηση μπορεί να παρατηρηθεί για μικρό διάστημα διαταραχή στην περίοδο, ή και δυσμηνόρροια. Σε ένα ποσοστό περίπου 5% το ενδομήτριο σπείραμα μπορεί να αποβληθεί αυτόματα, ενώ οι άλλες επιπλοκές που περιγράφονται είναι σπανιότερες. Όταν τηρούνται οι κανόνες τοποθέτησης τότε δεν αυξάνεται το ποσοστό το λοιμώξεων.

Διαφορετικές ηλικίες - Διαφορετικές ανάγκες

Περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Εφηβεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμμηνόπαυση

Είπαν για εμάς

Στείλτε μας τη γνώμη σας

Δίπλα σας για κάθε σας ερώτηση

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ακολουθηστε μας

  • fb
  • insta
  • yt