Υπάρχουν δύο κατηγορίες σπιράλ, τα σπιράλ χαλκού και αυτά που εκκρίνουν μία ουσία, τη λεβονογεστρέλη. Το ενδομήτριο σπιράλ δρα εμποδίζοντας τόσο τη γονιμοποίηση όσο και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Το σπιράλ δεν προκαλεί υπογονιμότητα και η γυναίκα μπορεί να συλλάβει αμέσως μετά την αφαίρεσή του. Επιπλέον το σπιράλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επείγουσα μέθοδος αντισύλληψης αντί για το χάπι της επόμενης μέρας με μεγάλη αποτελεσματικότητα (>99%). Μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε 5 ημέρες μετά την επαφή παρέχοντας αντισυλληπτική προστασία για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Πότε χρησιμοποιούνται?
Η τοποθέτηση γίνεται οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου αν και τοποθετείται ευκολότερα στο τέλος της περιόδου καθώς τότε ο τράχηλος είναι πιο μαλακός και έχει μία μικρή διαστολή που κάνει την τοποθέτηση ευκολότερη. Μπορεί ακόμα να τοποθετηθεί αμέσως μετά τον τοκετό ή από μια αποβολή. Η τοποθέτησή του είναι εύκολη, ανώδυνη και γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζεται αναισθησία.
Το πλεονέκτημά σπιράλ είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες όλων των ηλικιών ακόμα και σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά. Το σπιράλ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η χορήγηση οιστρογόνων, όπως παχύσαρκες, καπνίστριες, γυναίκες με ιστορικό θρομβοφιλικής νόσου και άλλες. Πριν από την τοποθέτηση θα πρέπει να αποκλειστεί ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή, ή κάποια ανατομική διαταραχή της κοιλότητας της μήτρας.
Μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα?
Σε κάποιες περιπτώσεις μετά την τοποθέτηση μπορεί να παρατηρηθεί για μικρό διάστημα διαταραχή στην περίοδο, ή και δυσμηνόρροια. Σε ένα ποσοστό περίπου 5% το ενδομήτριο σπείραμα μπορεί να αποβληθεί αυτόματα, ενώ οι άλλες επιπλοκές που περιγράφονται είναι σπανιότερες. Όταν τηρούνται οι κανόνες τοποθέτησης τότε δεν αυξάνεται το ποσοστό το λοιμώξεων.
Ακολουθηστε μας